Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

50 miliard korun dostane Česko od EU na obnovu po povodních

Premiér Petr Fiala po setkání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen ve Vratislavi oznámil, že Evropská unie poskytne Česku dvě miliardy eur na zvládnutí následků povodní.

Celkově EU vyčlenila deset miliard eur pro středoevropské země zasažené povodněmi, přičemž Česko obdrží významnou část této pomoci. Von der Leyen zdůraznila, že prostředky budou mobilizovány rychle a efektivně, aby se co nejdříve začalo s obnovou zasažených oblastí.

Premiér Fiala ocenil rychlou reakci Evropské komise a zdůraznil, že bez této pomoci by bylo obtížné zvládnout rozsáhlé škody způsobené povodněmi. „[…] Škody jsou skutečně obrovské. Museli jsme evakuovat kolem 20 tisíc lidí, bohužel si povodeň v tuto chvíli vyžádala 5 obětí a 8 lidí se pohřešuje,“ upřesnil Fiala.

Podle von der Leyen nebude nutné spolufinancování ze strany členských zemí, což je v této mimořádné situaci nezvyklé, ale nezbytné opatření. Peníze budou použity na opravy infrastruktury, jako jsou mosty, silnice, školy a nádraží, která byla povodněmi zničena. Fiala také poděkoval za solidaritu a spolupráci mezi záchranáři z různých zemí, což podle něj pomohlo minimalizovat škody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, European Commission

Štítky povodeň, Česko, Evropská unie, Petr Fiala, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

50 miliard korun dostane Česko od EU na obnovu po povodních  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.