Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Evropská komise dostala od států zelenou pro zavedení cel na dovoz čínských elektromobilů

Evropská komise dnes získala potřebnou podporu členských států Evropské unie pro návrh na zavedení cel na dovoz elektromobilů z Číny. Cílem je podle Bruselu ochránit evropský automobilový trh před nespravedlivou konkurencí, která ohrožuje evropské výrobce. Informovala o tom Komise v tiskové zprávě.

Evropská komise zahájila vyšetřování kvůli obavám z toho, že čínští výrobci elektrických vozidel získávají nespravedlivou podporu od své vlády. Tato podpora má za následek, že čínská elektrická vozidla jsou na evropském trhu nabízená za velmi nízké ceny, což poškozuje evropské výrobce, kteří nemají k dispozici stejné finanční výhody.

Podpora čínských výrobců formou státních subvencí byla vyhodnocena jako „škodlivá“ pro evropský trh, a proto Komise navrhla protiopatření v podobě vyrovnávacích cel. Tato dodatečná cla ve výši až 35,3 procenta jsou nad rámec standardního 10% dovozního cla na automobily.

Nyní musí být publikován konečný výsledek vyšetřování, a to nejpozději do 30. října. „Současně EU a Čína nadále usilovně pracují na hledání alternativního řešení, které by muselo být plně slučitelné s WTO, přiměřené při řešení škodlivého subvencování zjištěného šetřením Komise," stojí v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Woshifongge2006

Štítky Evropská komise, elektromobil, Evropská unie, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.