Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Hřib oznámil kandidaturu na předsedu Pirátů, chce prosadit vnitřní reformu strany

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib oznámil kandidaturu na předsedu pirátské strany. V tiskové zprávě uvedl, že jeho cílem je posunout Piráty směrem k liberálnímu středu a zaměřit politiku na problémy běžných lidí. Součástí jeho plánů je také vnitřní reforma strany, včetně uzavření pirátského diskusního fóra pro veřejnost či zpřísnění pravidel pro odvolávání funkcionářů. Na post předsedy chce kandidovat také Lukáš Wagenknecht, David Witosz a Zbyněk Miklík.

Piráti hledají nové vedení po volebním neúspěchu v krajských volbách, na který reagovalo rezignací celé předsednictvo, včetně dosavadního předsedy Ivana Bartoše. Se stranickou krizí je spojeno i odvolání Ivana Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj a následný odchod Pirátů z vlády.

Hřib, bývalý primátor hlavního města a člen republikového výboru strany, sdělil, že Piráti by se měli více soustředit na své voliče a přestat řešit vnitřní záležitosti. “Musíme především přestat řešit sami sebe a začít řešit problémy běžných lidí, kteří nás chtějí volit. Chci Piráty vycentrovat, aby byli hlavní politickou silou na liberálním středu, získali opět schopnost zaujmout svým programem centrální proud voličů a aby prosazovali politiku opřenou o expertízu a data,” uvedl Hřib, náměstek pražského primátora pro dopravu.

Na předsedu Pirátů se nyní hlásí také končící senátor Lukáš Wagenknecht, který kandidaturu oznámil v polovině minulého týdne. Z pirátského fóra dále vyplývá, že na post předsedy chtějí kandidovat také bývalý ostravský radní David Witosz a náměstek libereckého hejtmana Zbyněk Miklík. 

Zvažovanou kandidátkou je také senátorka Adéla Šípová, která však v současnosti není členkou strany. Nominací na předsedu od některého z členů disponují také hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, radní Olomouckého kraje Martin Šmída či středočeská pirátka Marta Martinová. Nominaci naopak odmítli například šéf pirátských poslanců Jakub Michálek, místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová a končící místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová. Nové vedení budou Piráti vybírat 9. listopadu v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Mori / Office of the President

Štítky Česká pirátská strana, Zdeněk Hřib, Ivan Bartoš, Lukáš Wagenknecht, David Witosz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřib oznámil kandidaturu na předsedu Pirátů, chce prosadit vnitřní reformu strany  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.