Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Bývalá tchajwanská prezidentka navštíví Česko na citlivé misi

Bývalá tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen se chystá v říjnu navštívit Českou republiku, kde vystoupí na konferenci Forum 2000. Informovala o tom agentura Reuters. Návštěva Tsai má citlivý charakter, protože Peking ji již dlouhodobě označuje za „separatistku“ kvůli jejímu nesouhlasu s čínskými nároky na Tchaj-wan.

Vztahy mezi Prahou a Tchaj-pejí se v posledních letech zintenzivnily, zejména v souvislosti s rostoucími vojenskými hrozbami ze strany Číny vůči ostrovu. Ačkoli Česká republika, stejně jako většina zemí, oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem neudržuje, dochází k prohlubování spolupráce v rámci širší tchajwanské iniciativy posilovat vztahy s regionem střední a východní Evropy.

Tsai Ing-wen, která opustila prezidentský úřad letos v květnu, vystoupí na konferenci Forum 2000, která se koná od 13. do 15. října v Praze. Kromě svého projevu se má setkat i s významnými českými a evropskými politiky. „Proto je pro bývalou prezidentku, která nedávno opustila svůj úřad, tato návštěva obzvláště významná,“ řekl jeden ze zdrojů Reuters blízkých organizaci návštěvy.

Úřad Tsai se k návštěvě vyjádřil stručně: „Až budou informace potvrzené, oficiálně je sdělíme.“ Další zdroj Reuters s přímou znalostí situace potvrdil, že návštěva bude velmi citlivá a vyžaduje „zvýšenou opatrnost ohledně bezpečnosti,“ zejména kvůli obavám z čínské špionáže a možného obtěžování.

Podle agentury Reuters má tato návštěva zásadní význam v kontextu současné geopolitické situace, přičemž Tsai i po svém odchodu z prezidentské funkce zůstává klíčovou osobností na tchajwanské politické scéně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Presidential Office Building, Taiwan

Štítky Česko, diplomacie, Tchaj-wan, Čína, Tsai Ing-wen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá tchajwanská prezidentka navštíví Česko na citlivé misi  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.