Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Evropská unie a Čína hledají alternativy k clům na čínské elektromobily, ale rozdíly zůstávají velké

Evropská unie a Čína se dohodly, že brzy zahájí další jednání o možných alternativách k clům na elektromobily vyráběné v Číně. Přesto však přetrvávají výrazné rozdíly v jejich přístupu. Informovala o tom agentura Reuters.

Evropská unie se chystá uvalit dodatečná cla až do výše 35,3 % na elektromobily vyráběné v Číně. Toto opatření je výsledkem jejího šetření zaměřeného na nespravedlivé subvencování. Nicméně Komise naznačila, že i po zavedení cel budou jednání moci pokračovat. Mezi možnými alternativami k clům se diskutuje například o závazcích čínských výrobců ohledně minimálních cen nebo o jejich investicích v Evropě.

Evropská komise, která odpovídá za obchodní politiku 27 členských států Evropské unie, již uskutečnila osm kol technických jednání s čínskými partnery. I přes tento pokrok přetrvávají „významné rozdíly“. 

Evropská komise dostala od států zelenou pro zavedení cel na dovoz čínských elektromobilů

Evropská komise dnes získala potřebnou podporu členských států Evropské unie pro návrh na zavedení cel na dovoz elektromobilů z Číny. Cílem je podle Bruselu ochránit evropský automobilový trh před nespravedlivou konkurencí, která ohrožuje evropské...

Čína před dvěma týdny vyzvala EU, aby nevedla samostatná jednání s jednotlivými firmami s argumentem, že by to mohlo „otřást základy“ probíhajících jednání. Evropská komise však uvedla, že jednání s Čínskou obchodní komorou pro dovoz a vývoz strojních a elektronických produktů (CCCME) nevylučují diskuse s jednotlivými exportéry.

Jednání mezi EU a Čínou odrážejí snahu obou stran o kompromis v oblasti citlivé obchodní otázky, která má zásadní dopady na automobilový trh a vzájemné hospodářské vztahy. Evropská unie se snaží chránit svůj trh před levně dotovanými dovozy, zatímco Čína usiluje o udržení přístupu ke klíčovým evropským zákazníkům a omezování obchodních překážek. Výsledek těchto jednání bude důležitým signálem pro budoucí obchodní vztahy mezi oběma globálními hráči.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Evropská unie, Čína, elektromobil, Evropská komise, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská unie a Čína hledají alternativy k clům na čínské elektromobily, ale rozdíly zůstávají velké  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.