Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Nobelova cena za ekonomii: Studie o vlivu institucí na prosperitu

Laureáti Nobelovy ceny za ekonomii 2024 Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson byli oceněni za výzkum, který ukazuje vliv společenských institucí na prosperitu zemí. Zabývají se otázkou, proč jsou některé země bohaté a jiné chudé.

Výzkum ukazuje, že typ institucí zavedených během kolonizace ovlivňuje současnou prosperitu zemí. Inkluzivní instituce vedou, na rozdíl od institucí extraktivních, k ekonomickému růstu a blahobytu, který společnost v posledních staletích získala. Inkluzivní instituce totiž umožňují širokým společenským vrstvám podílet se na politickém a ekonomickém rozhodování. Extraktivní naopak umožňují úzké elitě přerozdělovat bohatství od ostatních. 

Pro prosperitu České republiky je v tomto kontextu důležité budovat spíše inkluzivní než extraktivní instituce a místo přerozdělování peněz do určitých sektorů se proto soustředit na institucionální změny, jako např. navrhla Národní ekonomická rada vlády.

Nobelova cena za ekonomii, oficiálně Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela, je udílena od roku 1969. Přestože nebyla součástí závěti Alfreda Nobela, je tak označována. Rozhoduje o ní Švédská královská akademie věd a uděluje se společně s ostatními cenami v oblasti věd.  V minulém roce Nobelovu cenu za ekonomii získala za prohloubení znalostí o uplatnění žen na trhu práce Američanka Claudia Goldin.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Nobelova cena, Alfred Nobel, Claudia Goldinová, výzkum, Daron Acemoglu, Simon Johnson, James Robinson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nobelova cena za ekonomii: Studie o vlivu institucí na prosperitu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.