Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil Kazachstán, zítra bude jednat v Uzbekistánu

Ministr zahraničí Jan Lipavský dnes, 21. října 2024, začal pracovní cestu po Střední Asii návštěvou Kazachstánu. V rámci programu jednal s kazachstánským ministrem zahraničních věcí Muratem Nurtleuem a prezidentem Kassymem-Žomartem Tokajevem o spolupráci v oblastech, jako je energetika, obranný průmysl či letecká doprava. Zítra bude jeho cesta pokračovat v Uzbekistánu, kam zavítá jako první český ministr zahraničí po téměř třiceti letech.

Lipavského návštěva navazuje na loňskou cestu premiéra Petra Fialy do Kazachstánu, který tím zdůraznil důležitost této země pro Českou republiku, zejména v oblasti energetických surovin. Kazachstán patří mezi významné dodavatele ropy do Česka a je také jedním z předních světových producentů uranu.

Během jednání v Kazachstánu se Lipavský zaměřil na posílení obchodních a hospodářských vztahů, přičemž energetika byla jedním z hlavních témat diskuse. Zároveň byla projednána i spolupráce v dalších oblastech, například v obranném průmyslu nebo letecké dopravě. 

„Význam regionu Střední Asie sílí a Evropa na to musí reagovat. Řada projektů s Kazachstánem už běží, další jsme dnes s ministrem zahraničí Muratem Nurtleuem probrali na Kazachstánském ministerstvu zahraničních věcí,“ sdělil Lipavský na svém účtu na platformě X.

Diskuse se týkala také širších globálních otázek, včetně sankcí vůči Rusku a nutnosti ochrany mezinárodního řádu. „Mluvili jsme také o sankcích proti ruskému režimu a o nutnosti bránit mezinárodní řád,“ doplnil Lipavský.

V úterý, 22. října, ministr navštíví Uzbekistán, kde se setká s tamními představiteli. Jedná se o první návštěvu českého ministra zahraničních věcí v této zemi od roku 1995. Cílem jednání bude zejména prohloubení hospodářské spolupráce a hledání nových možností spolupráce v dalších oblastech.

Návštěva Lipavského ve Střední Asii podtrhuje rostoucí význam tohoto regionu pro Českou republiku. Očekává se, že setkání přinesou nové příležitosti pro spolupráci, která bude přínosná pro obě strany, a to jak z hlediska ekonomického, tak politického.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Reinis Inkēns, Saeima

Štítky Jan Lipavský, Kazachstán, ministr zahraničí, Uzbekistán, Česko, Střední Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil Kazachstán, zítra bude jednat v Uzbekistánu  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.