Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Marek Výborný zvolen předsedou KDU-ČSL, chystá se spolupráce v rámci koalice Spolu

O víkendu se v Olomouci konal celostátní sjezd KDU-ČSL, který přinesl významné změny v čele strany. Delegáti si 19. října zvolili nové vedení, včetně předsedy. Po bezmála pěti letech se do čela lidovců vrátil Marek Výborný, který ve druhém kole tajné volby porazil dosavadního předsedu Mariana Jurečku. Výborný zároveň obdržel mandát k jednání o předvolební spolupráci s ODS a TOP 09 v rámci koalice Spolu.

„Nové předsednictvo představuje kombinaci jisté kontinuity, ale i změny. Zároveň zvolení předsednictva v prvním kole ukazuje jeho sílu. Nové předsednictvo KDU-ČSL si dalo za úkol uspět v následujících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,“ uvedl po zvolení Marek Výborný, který také zdůraznil důležitost jednoty uvnitř strany.

Výborný, který nyní působí jako ministr zemědělství, porazil dosavadního předsedu strany Mariana Jurečku, vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí. Po svém zvolení poděkoval dosavadnímu vedení: „Chtěl bych velmi poděkovat Marianu Jurečkovi i končícímu předsednictvu za jejich skvělou práci. Jak Marian Jurečka, tak Petr Hladík zůstávají integrální součástí strany.“

Kromě předsedy byl zvolen i první místopředseda, kterým se stal bývalý předseda a současný poslanec Pavel Bělobrádek. Ten ke složení nového předsednictva uvedl: „Nevzpomínám si, že by za posledních 25 let došlo ke kompletní obměně předsednictva, jako se tomu stalo dnes. Lidová strana tak opět ukázala svou vnitřní sílu i důležitou sebereflexi.“

Do vedení KDU-ČSL vstoupili čtyři noví místopředsedové, kteří doplnili zkušené tváře jako Výborný a Bělobrádek. Mezi nováčky je starostka Kravař na Opavsku Monika Brzesková, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius a poslanec Jiří Horák. „Součástí nového předsednictva jsou sice dva bývalí předsedové strany, ale máme také čtyři nové a mladé, ale současně zkušené tváře,“ dodal Bělobrádek.

Sami, nebo Spolu?

Významným tématem sjezdu byla také otázka předvolební spolupráce s ODS a TOP 09 v rámci koalice Spolu. Marek Výborný dostal mandát podepsat memorandum, které by mělo otevřít cestu k jednáním o společném postupu v příštích volbách. Lídři tří stran by měli memorandum podepsat na konci října 2024. Sjezd KDU-ČSL podmínil tuto spolupráci tím, že musí být zachovány důstojné podmínky pro všechny koaliční partnery a základní programové priority KDU-ČSL musí být reflektovány ve společném volebním programu.

Nové vedení KDU-ČSL klade důraz na prosazování programových cílů, jako je podpora rodin. „KDU-ČSL stojí a vždy bude stát na straně rodičů a dětí. Mladé rodiny potřebují dostupné bydlení, volnou kapacitu v mateřských školkách a také zdravé ovzduší. Chceme plnit konkrétní věci, které si od nás voliči žádají,” řekl Výborný, který zdůraznil, že lidovci se budou nadále soustředit na prosazování svých tradičních hodnot.

Celostátní sjezd KDU-ČSL přinesl významné změny v čele strany, ale i jasnou vizi do budoucnosti. Nové vedení, které kombinuje zkušené i nové tváře, bude nyní usilovat o posílení strany a prosazení lidoveckých priorit v rámci koalice Spolu a na české politické scéně. „Pokud celé předsednictvo bude mluvit sjednoceným hlasem, budeme silní a nadále součástí české politické scény,“ uzavřel Výborný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons European People's Party

Štítky KDU-ČSL, Marek Výborný, SPOLU, Marian Jurečka, Pavel Bělobrádek, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Výborný zvolen předsedou KDU-ČSL, chystá se spolupráce v rámci koalice Spolu  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.