Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Lidovci na pátečním sjezdu rozhodnou o předsedovi a budoucnosti strany, mírným favoritem je Marek Výborný

Vládní KDU-ČSL se v pátek a sobotu setká na sjezdu v Olomouci, aby zvolila nové vedení a strategii pro získání voličů před blížícími se sněmovními volbami. Proti současnému předsedovi a ministrovi práce Marianu Jurečkovi se ve volbě postaví ministr zemědělství Marek Výborný a senátor Jiří Čunek. Na samotném sjezdu má v plánu kandidaturu oznámit poslanec Šimon Heller. Úmysl kandidovat oznámil také předseda pražských lidovců Tomáš Kaplan. Podle počtu nominací je favoritem Výborný. Aktuální průzkumy naznačují, že strana by sama nezískala potřebných pět procent pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Osmačtyřicetiletý Marek Výborný, podporovaný třemi kraji, by se mohl vrátit do čela strany po téměř pěti letech, kdy odstoupil z rodinných důvodů. Naproti tomu Marian Jurečka, podpořený Olomouckým krajem, zdůrazňuje spolupráci KDU-ČSL s ODS a TOP 09 v rámci koalice Spolu.

Jurečkova pozice ale byla oslabena skandálem ohledně večírku v době tragické střelby na Filozofické fakultě UK a nízkými preferencemi strany. Výborný a Čunek mají vlastní představy o tom, jak zvýšit popularitu KDU-ČSL. Výborný se zaměřuje na ukončení kulturních válek a podporu praktických témat, jako je dostupnost veřejných služeb, zatímco Čunek prosazuje návrat k tradičním konzervativním hodnotám.

Změny se očekávají i na pozici statutárního místopředsedy, kterou nehodlá obhajovat Jan Bartošek. Petr Hladík, ministr životního prostředí, by mohl převzít jeho roli, zatímco další kandidáti, včetně Aleše Dufka, také usilují o vedení. Další významní kandidáti na posty v předsednictvu zahrnují Hayata Okamuru, Václava Pláteníka či Moniku Brzeskovou.

Lidovecký sjezd začne v pátek, kdy delegáti vyberou předsedu a místopředsedu, zatímco ostatní členové předsednictva budou voleni v sobotu. Na akci vystoupí také zástupci koaličních partnerů, včetně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Michaely Šebelové (STAN), zatímco účast premiéra Petra Fialy závisí na jeho programu na evropském summitu v Bruselu.


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, David Sedlecký

Štítky Marek Výborný, KDU-ČSL, Jiří Čunek, Marian Jurečka, SPOLU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidovci na pátečním sjezdu rozhodnou o předsedovi a budoucnosti strany, mírným favoritem je Marek Výborný  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.