Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

V Praze odstartovalo Forum 2000: Hlavními tématy odhodlání a obrana demokracie

V neděli 13. října 2024 byla v Praze zahájena prestižní mezinárodní konference Forum 2000, která potrvá až do úterý 15. října. Letošní ročník nese téma „Prokazování odhodlání a odolnosti demokracie" a přilákal řadu významných osobností z oblasti politiky, lidských práv a občanského aktivismu.

Jedním z hlavních řečníků byl první den Vladimir Kara-Murza, známý kritik ruského režimu, který měl čest zahájit konferenci. Kara-Murza, který minulý rok obdržel cenu Forum 2000 za své odhodlání a odvahu, symbolizuje boj proti represivním režimům. Jeho projev byl jedním z úvodních vrcholů konference.

V pondělí 14. října vystoupil se svým úvodním projevem také prezident České republiky Petr Pavel, který se následně zúčastnil panelové diskuse na téma globálních demokratických partnerství. 

Dalšími významnými účastníky jsou Svjatlana Cichanouská, běloruská opoziční vůdkyně a hlas boje za demokratizaci Běloruska, a Lech Wałęsa, bývalý polský prezident a vůdce hnutí Solidarita, které přispělo k pádu komunistického režimu v Polsku. Nechyběla ani Cchaj Jing-wen, bývalá prezidentka Tchaj-wanu, která je symbolem odporu proti rostoucímu čínskému tlaku na demokratický Tchaj-wan.

Z českých politiků se konference zúčastnili například ministr zahraničí Jan Lipavský, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil. 

Konference Forum 2000, byla založena v roce 1997 bývalým českým prezidentem Václavem Havlem, spisovatelem Elie Wieselem a japonským filantropem Jóheiem Sasakawou

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pražský hrad, Tomáš Fongus

Štítky Forum 2000, Praha, konference, Česko, Vladimir Vladimirovič Kara-Murza, Tchaj-wan, Petr Pavel, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze odstartovalo Forum 2000: Hlavními tématy odhodlání a obrana demokracie  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.