Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Návrh na zvýšení platů politiků v době ekonomických obtíží čelí kritice

V příštím roce by platy vrcholných politiků v Česku mohly vzrůst o více než 13 %, vyplývá to z novely zákona, kterou předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Dle České televize by měsíční plat premiéra a předsedy parlamentní komory poprvé překročil 300 tisíc Kč, zatímco ministři by pobírali 200 tisíc Kč. Plat běžného poslance by činil 116 tisíc Kč. Tento návrh přichází po zásahu Ústavního soudu, který zrušil zákonný koeficient pro výpočet platů.

Opozice se staví proti dvoucifernému růstu platů politiků. Alena Schillerová (ANO) kritizuje zvýšení platů v době, kdy mnoho lidí čelí finančním potížím. Radim Fiala (SPD) označil návrh za neetický a nemorální. Olga Richterová (Piráti) uvedla, že její strana předloží návrh na snížení platů, přičemž zmiňuje možnost snížení o polovinu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl: „Jasně jsme řekli, že chceme růst platů vrcholných politiků snižovat. Již dříve proto vláda přišla s konkrétními kroky v rámci konsolidačního balíčku přijatého v listopadu 2023. Deklarovali jsme, že platy ústavních činitelů porostou pomalejším tempem v rámci solidarity s reálně klesajícími platy v ekonomice. To se navíc stalo už v roce 2021 a 2022, kdy byly platy politiků zmrazené. Totéž platí i pro letošní rok. Související změna ale byla ze strany soudců, kterých se také týkala, napadena. Nejdříve před obecným soudem, později před Ústavním soudem, jehož rozhodnutí nyní musíme respektovat. Proto MPSV přišlo s návrhem, bez kterého by představitelům státní moci vůbec nemohl být vypočítán plat na příští rok.“

Marian Jurečka na CNN Prima News v pořadu Partie Terezie Tománkové řekl, že na příští rok navrhne politikům růst platů o 6,9 %. Chce vést debatu i o tom, aby se výdělek státních zástupců a soudců navyšoval stejným tempem jako ostatním ústavním činitelům. Růst by měl stejně jako ostatní platy a mzdy v ČR.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vláda ČR

Štítky Marian Jurečka, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, platy, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh na zvýšení platů politiků v době ekonomických obtíží čelí kritice  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.