Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Dvě třetiny Čechů se snaží zhodnotit finance, investování roste s příjmy a vzděláním

Podle srpnového průzkumu provedeného agenturou Ipsos pro Českou spořitelnu, Evropu v datech a Sociologický ústav AV ČR se dvě třetiny obyvatel Česka snaží zvýšit hodnotu svých úspor. Nejčastěji k tomu využívají spořicí účty, penzijní fondy nebo investice. Aktivní investování je pak preferencí 41 % respondentů, kteří se věnují přímým investicím.

Spořicí účty jsou nejpoužívanějším nástrojem pro zhodnocení financí, což potvrzuje 73 % dotázaných. Podle analytičky České spořitelny Terezy Hrtúsové je spořicí účet vhodný zejména pro tvorbu krátkodobých finančních rezerv, ale z dlouhodobého hlediska nemusí poskytovat tak vysoké zhodnocení jako investice. Investice s sebou však nesou určité riziko a omezenou možnost okamžitého výběru finančních prostředků.

Roli hraje vzdělání a výše příjmu

Zájem o zhodnocování peněz roste s úrovní vzdělání a příjmů. Zatímco mezi lidmi se základním vzděláním usiluje o lepší zhodnocení svých úspor pouze 40 % dotázaných, u vysokoškolsky vzdělaných lidí se tato hodnota pohybuje nad 80 %. Podle Kamily Fialové ze Sociologického ústavu AV ČR vyšší vzdělání často souvisí s vyšší finanční gramotností a ochotou investovat.

Významnou roli hraje také výše příjmu. Lidé s nižšími příjmy se do investic zapojují méně často, což může být způsobeno i finančními obtížemi. Podobná situace platí i pro lidi žijící v nájmu, kteří investují méně než ti s vlastním bydlením, jelikož nákup nemovitosti sám o sobě představuje formu investice.

Kromě příjmových a vzdělanostních rozdílů jsou patrné i rozdíly mezi muži a ženami. Muži, kteří investují, se této činnosti věnují v 70 % případů, zatímco u žen je toto číslo nižší, dosahuje 54 %.

Češi obecně hodnotí své investiční aktivity pozitivně, přičemž 76 % z nich uvádí, že jejich investice jsou ziskové. Více než třetina investorů (31 %) navíc překonává inflaci svými zisky. Pouze malé procento (3,5 %) investorů považuje své investování za ztrátové.

Tomáš Žďára z České spořitelny uvádí, že zájem o investování mezi Čechy stále roste. Meziročně, tedy od září 2023 do září 2024, se počet investorů zvýšil o 8 %, přičemž průměrná částka pravidelně investovaná klienty dosahuje zhruba 2 000 Kč. V současné době má Česká spořitelna 644 tisíc investorů, což představuje téměř čtvrtinu z jejich 2,9 milionu aktivních klientů. Z těchto investorů se více než 60 % věnuje pravidelnému investování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky investice, finance, investor, Česká spořitelna, Češi, Česko, Sociologický ústav Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě třetiny Čechů se snaží zhodnotit finance, investování roste s příjmy a vzděláním  |  Finance  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.