Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

ČNB mění strukturu devizových rezerv: Zvýší podíl akcií v rezervách a zaměří se na americký trh

Česká národní banka (ČNB) oznámila plán zvýšit podíl akcií ve svých devizových rezervách z 20 % na 30 % do roku 2029. Tento krok je inspirován strategií švýcarské centrální banky a zaměřuje se na zvýšení investic do amerických akcií, zejména indexu S&P 500. Cílem je diverzifikovat rezervy a zvýšit jejich výnosnost.

„V současné době představují americké akcie zhruba 30 procent našeho akciového portfolia, ale tento podíl plánujeme do roku 2029 navýšit. V cílovém stavu by měl podíl amerických akcií dosáhnout téměř 50 procent, takže by se to v podstatě prohodilo s Evropou, v ostatních zemích ty změny nejsou tak velké,“ vysvětluje Jan Kubíček, člen bankovní rady ČNB.

Aktuálně dosahují devizové rezervy ČNB hodnoty 138 miliard EUR, přičemž 60 % tvoří státní dluhopisy a 20 % akcie. Zvýšení podílu akcií je součástí dlouhodobé strategie správy rezerv, která má zajistit stabilitu a růst hodnoty rezerv v čase.

Ohodnoť článek

Štítky akcie, Česká národní banka, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČNB mění strukturu devizových rezerv: Zvýší podíl akcií v rezervách a zaměří se na americký trh  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.