Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Rekordní státní dluh ČR: V přepočtu na každého Čecha dluh činí 306 tisíc korun

Na konci třetího čtvrtletí dosáhl český státní dluh rekordní výše 3 334 miliard Kč, což představuje nárůst o 223,1 miliard Kč od začátku roku. Každý občan České republiky tak teoreticky dluží 306 460 Kč. Míra zadlužení se zvýšila na 42,3 % HDP, což je o 1,5 procentního bodu více než na začátku roku.

Stav státního dluhu pro Trade-off okomentoval Michael Fanta, hlavní analytik Centra ekonomických a tržních analýz: „Je pravda, že státní dluh stále kumulativně roste. Na druhou stranu, pokud se podíváme na měsíční vývoj plnění státního rozpočtu mezi lednem a zářím, můžeme vidět, že záporné saldo z tohoto období se od roku 2021 daří postupně snižovat. To je jistě dobrá zpráva, i když stále se zřejmě plně neprojevily výdaje spojené s nedávnými povodněmi."

Nárůst státního dluhu je především důsledkem prodeje státních dluhopisů se splatností nad jeden rok a státních pokladničních poukázek, které slouží k pokrytí rozpočtového schodku. Tento schodek dosáhl ke konci září 181,7 miliard Kč. Upravený státní rozpočet na celý rok předpokládá schodek 282 mld. Kč, což je o 30 miliard více než bylo původně plánováno, a to zejména kvůli nákladům na povodňové škody.

„Tuzemská míra zadlužení v poměru k HDP byla ještě v prvním kvartále 2024 osmá nejnižší v EU a pořád jsme na tom v porovnání s největšími ‘dlužníky’, jako je Řecko nebo Itálie, velmi dobře. Zřejmě bychom ale měli očekávat, že míra zadlužení i v tomto vyjádření v příštích kvartálech poroste, neboť výhled růstu ekonomiky pro letošní rok je podle ČNB pouze 1,2 %," doplňuje Fanta.

Před narůstajícím dluhem varuje také ekonom Tomáš Dvořák ze znalecké kanceláře EqSA: „Obrovské zadlužování státu za posledních 5 let dále pokračuje, kdy se za toto období výše dluhu zhruba zdvojnásobila, což souvisí primárně se stamiliardovými schodky státního rozpočtu v posledních letech. Z aktuálních výhledů bohužel vyplývá, že budeme v tomto trendu v nejbližších letech nadále pokračovat. Mírným pozitivem je alespoň to, že relativně malá část dluhu je krátkodobá, což snižuje riziko refinancování a také, že malá část dluhu je zastoupena závazky vůči zahraničí," řekl pro server Trade-off.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky státní dluh, Česko, státní rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní státní dluh ČR: V přepočtu na každého Čecha dluh činí 306 tisíc korun  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.