Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Nezaměstnanost v září vzrostla na 3,9 %, nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský kraj

K 30. září 2024 Úřad práce ČR evidoval celkem 290 905 uchazečů o zaměstnání, což představuje nárůst o 4 585 osob oproti srpnu. Ke konci září 2024 vzrostl podíl nezaměstnaných na 3,9 %.

Jen v měsíci září 2024 bylo nově registrováno v evidenci ÚP ČR 52 806 lidí, což je meziměsíčně o 17 940 osob více (nárůst o 51,5 %) a meziročně o 5 028 osob více (nárůst o 10,5 %). Nejvyšší počet nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský kraj (7 187) a za ním pak následuje Středočeský kraj (6 576). Nejméně nových uchazečů o zaměstnání přibylo v Karlovarském kraji (1 596).

V září bylo o 26 251 evidovaných uchazečů o zaměstnání více než počet registrovaných volných pracovních míst. Přesto se Úřadu práce podařilo umístit na pracovní trh 31 845 uchazečů, což představuje meziroční nárůst o 80,6 %. Počet rekvalifikací se ve srovnání s minulým rokem zvýšil dokonce o 114 %.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dodává: „Je velmi příznivou zprávou, že počet lidí, které se nám daří umisťovat na trh práce, stále roste. Úřad práce našel letos zaměstnání rekordnímu počtu lidí, což je skvělý trend. V této souvislosti za zmínku stojí, že jedním z klíčových nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti je možnost rekvalifikace, kterou stát nabízí zaměstnancům tak, aby našli uplatnění na pracovním trhu. Nezaměstnanost u nás sice v září mírně vzrostla, jde ale o očekávatelný jev vzhledem k tomu, že do evidence vstoupili absolventi.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky nezaměstnanost, Úřad práce České republiky, zaměstnání, Česko, Marian Jurečka, MPSV

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v září vzrostla na 3,9 %, nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský kraj  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.