Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

BP ruší cíl snížit produkci ropy a plynu do roku 2030, nový šéf mění směr

Ropná společnost BP definitivně zrušila svůj cíl snížit produkci ropy a zemního plynu do roku 2030. Informovala o tom agentura Reuters. Tento krok je součástí změn, které nový generální ředitel Murray Auchincloss zavádí s cílem obnovit důvěru investorů a přizpůsobit strategii přechodu na čistou energii.

Když společnost BP v roce 2020 představila svoji tehdejší vizi, jednalo se o jednu z nejambicióznějších strategií v ropném a plynárenském sektoru. Společnost slíbila snížit produkci fosilních paliv o 40 % a zároveň dramaticky zvýšit investice do obnovitelných zdrojů energie do roku 2030. Nicméně v únoru loňského roku BP své cíle zmírnilo a stanovilo nový cíl – snížení produkce o 25 %, což by znamenalo produkci přibližně 2 milionů barelů ropy denně na konci desetiletí. Tento krok byl odpovědí na tlak investorů, kteří požadovali spíše krátkodobé výnosy než dlouhodobé investice do energetické transformace.

Podle zdrojů agentury Reuters společnost nyní směřuje k několika novým investicím na Blízkém východě a v Mexickém zálivu, kde plánuje navýšit svou těžbu ropy a plynu.

Auchincloss, který se ujal vedení společnosti v lednu, čelí výzvám spojeným s poklesem hodnoty akcií BP, které letos zaostávají za konkurencí. Investoři pochybují o schopnosti společnosti generovat zisky na základě současné strategie. Auchincloss se zavázal soustředit se na investice do nejziskovějších podniků, především v oblasti ropy a plynu.

Společnost BP nicméně nadále udržuje svůj dlouhodobý cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. „Jak Murray řekl na začátku roku... směr zůstává stejný – chceme být jednodušší, více zaměřenou a hodnotnější společností,“ uvedl mluvčí BP.

Tento krok naznačuje zásadní změnu v přístupu BP, kdy společnost znovu klade důraz na tradiční segmenty svého podnikání, ačkoli pokračuje ve své dlouhodobé vizi snižování emisí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Weixi Zeng

Štítky ropa, strategie, investice, BP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

BP ruší cíl snížit produkci ropy a plynu do roku 2030, nový šéf mění směr  |  Byznys  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.