Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

NATO má nového šéfa, je jím bývalý nizozemský premiér Rutte

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte se oficiálně ujal funkce generálního tajemníka NATO. Nahradil tak ve funkci Nora Jense Stoltenberga, který mu během slavnostní ceremonie symbolicky předal kladívko, které šéf NATO používá při zahájení jednání.

Tento krok přichází v době, kdy je západní vojenská aliance postavena před významné výzvy – konflikt na Ukrajině se nachází v klíčové fázi a v USA se blíží zásadní prezidentské volby, které by mohly ovlivnit budoucí směřování americké podpory Evropě.

Jens Stoltenberg byl ve funkci deset let. Do úřadu nastoupil krátce po anexi Krymu Ruskem v roce 2014. Následující roky se nesly ve znamení zásadních změn v bezpečnostním prostředí, zejména po rozsáhlé ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Stoltenberg čelil také teroristickým útokům, pandemii COVID-19 a dohlížel na formální přistoupení čtyř nových členů NATO – Černé Hory, Severní Makedonie, Finska a Švédska.

Podle diplomatů a představitelů NATO se očekává, že Rutte bude pokračovat v prioritách svého předchůdce. Mezi ně patří podpora Ukrajiny, tlak na členské státy NATO, aby zvýšily výdaje na obranu, a udržení angažovanosti USA v evropské bezpečnosti. „Mark Rutte zná NATO dobře. A je dobře známý v celé Alianci. Má perfektní zázemí, aby se stal skvělým generálním tajemníkem," řekl o svém nástupci Stoltenberg.

Mark Rutte, který letos odstoupil z funkce nizozemského premiéra po rekordních 14 letech ve vedení země, byl dlouhodobým zastáncem Ukrajiny a jejího boje proti ruské agresi. Rovněž opakovaně vyzýval evropské země, aby se přestaly spoléhat na Spojené státy a začaly vážněji investovat do vlastní obrany. Rutte v minulosti ostře kritizoval evropské stížnosti na Trumpovu politiku a apeloval na kontinent, aby se připravil na posílení vlastní bezpečnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, EU2017EE Estonian Presidency

Štítky NATO, Mark Rutte, Jens Stoltenberg, Ukrajina, USA, ruská invaze na Ukrajinu, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NATO má nového šéfa, je jím bývalý nizozemský premiér Rutte  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.