Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

„Ze současné krize může vyjít vítězně STAN," říká politolog Michal

Vítězem současného sporu mezi vládními stranami může být hnutí STAN, říká politolog z Institutu politologických studií Aleš Michal pro server Trade-off. Může sehrát roli moderátora. Piráti by podle něj měli v první řadě konsolidovat a spolupracovat s dalšími liberálními uskupeními.

Jak číst Fialův krok navrhnutí odvolání Bartoše? Je to jeho pokus o rekonstrukci nepopulární vlády?

Asi se dá říct, že tahle strategie má dvě části. První je nějak skutečně reflektovat informace, které se k premiérovi dostávají o digitalizaci stavebního řízení. Druhá je odpověď na tlaky uvnitř ODS, které po Fialovi už dlouho vyžadují nějaký typ razantnější akce. Odvolání Bartoše v téhle podobě naservíroval výsledek krajských voleb, primárně jde ale o kombinaci těch dvou zmíněných faktorů.

Je nějaká šance, že by Piráti ještě zůstali ve vládě?

Prakticky nulová. Piráti vzápětí po odvolání Bartoše začali připravovat hlasování a z výsledků jeho přípravné fáze je jasné, že uvnitř strany má drtivou podporu odchod z vlády.

V tom případě bude muset proběhnout restrukturalizace vlády. Na Ministerstvo pro místní rozvoj se mluví třeba o Janu Skopečkovi nebo Jiřím Havránkovi (oba ODS), ale možná je i výměna ministerských postů mezi stranami. Jak by nová vláda mohla vypadat?

Bude hodně záležet na tom, pro jak velké změny se Petr Fiala rozhodne. Pokud Piráti skutečně odejdou z vlády, čistě teoreticky by měl obsazovat tři ministerstva. Jan Lipavský si ale už začal připravovat půdu pro svoje setrvání. Zejména tedy půjde o post ministra pro místní rozvoj. Mluví se o tom, že by dávalo smysl tento resort nabídnout hnutí STAN a Skopečka nominovat jako ministra průmyslu. Tento krok by vyžadoval spíš jen menší změny. Obecně je ale odchod jedné koaliční strany možnou příležitostí pro větší rekonstrukci. Pokud bych měl odhadnout šance těchto dvou variant, počítal bych spíš s tou minimalistickou: vyměnit jen tolik ministrů, kolik bude nutné.

Jaké doporučení byste dal Pirátům, aby se jako strana zachránili?

Piráti se musí v první řadě konsolidovat a vybrat nové vedení. Zcela dává smysl uvažovat nad tím, jak proměnit formy vnitrostranické komunikace, protože ta míra transparentnosti, se kterou je strana spojená, může být leckdy na škodu. V další fázi má smysl uvažovat o širší spolupráci na progresivní straně politického spektra. Oslovit menší strany, zejména Zelené a Volt, sednout si na úrovni všech krajů a začít skládat společné kandidátní listiny. Neznamená to koalici v pravém slova smyslu - ta by totiž musela získat takovou volební podporu, kterou tenhle politický směr v české společnosti jednoduše nemá. Znamená to otevření pirátských kandidátek pro osobnosti a vůli doplnit je o politiky z menších stran. Provést tohle všechno na bázi sociálního hnutí, oslovit osobnosti, protože lidé v krajských volbách jasně řekli, že stojí o personaliziovanou akční politiku. I tento politický směr má v tomhle ohledu co nabídnout. Na regionální úrovni často narazíme na osobnosti, které jsou známé třeba díky tomu, že se podílejí na akcích místní občanské společnosti, různých protestních aktivitách... má smysl si sednout a bavit se o tomhle širším bloku. Takové jednání bude vyžadovat velké a bolestivé ústupky od všech zúčastněných.

Může z celého střetu vyjít nějaký vítěz?

Pokud si to nepokazí nějakou zbrklou komunikací, vítězem může být zejména hnutí STAN. Má totiž příležitost stylizovat se do role rozhodčího, mírotvůrce, který bude situaci uvnitř vládní koalice uklidňovat. Uvidíme, kdo vyhraje v rámci jednotlivých stran, pokud bude ale u Pirátů poraženým Bartošovo křídlo - nejen kvůli volebním výsledkům, ale taky proto, že jeho nejvýraznější představitel Jan Lipavský prchá ze strany - zcela určitě to může posílit víc radikální křídlo uvnitř Pirátů. Souboj je ale stále otevřený.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pirátská strana

Štítky vláda, Česká pirátská strana, Petr Fiala, rozhovor, Jan Lipavský, Starostové a nezávislí, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Ze současné krize může vyjít vítězně STAN," říká politolog Michal  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.