Celková spotřeba potravin na obyvatele včetně ztrát a odpadů v roce 2024 dosáhla 797 kg, meziročně vzrostla o 9 kg, jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Spotřeba masa stoupla na 85,3 kg, z toho vepřové 43,3 kg a drůbeží 30,9 kg; hovězí činilo 9,1 kg.
„Podíl spotřeby vepřového masa na jeho celkové spotřebě je od 50. let minulého století poměrně stabilní, po celá desetiletí se pohybuje zhruba kolem 50 %. Naopak u masa hovězího a drůbežího došlo postupně k zásadní změně preferencí obyvatelstva. Podíl spotřeby hovězího masa klesl ze 32 % v polovině minulého století na loňských 11 %, zatímco podíl drůbežího vzrostl za stejné období ze 7 % na rekordních 36 %. Hranice spotřeby 30 kg drůbežího masa na obyvatele byla v roce 2024 překonána poprvé,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka vzrostla na 260,9 kg; sýrů 14,6 kg. Ovoce celkem kleslo na 84,4 kg (mírné pásmo 46,3 kg, jižní ovoce 38,1 kg), zelenina stoupla na 91,6 kg. Růst byl zaznamenán také u brambor (+2,1 kg), rýže (+0,5 kg) a těstovin (+0,3 kg).
Spotřeba cukru se snížila na 30,8 kg. U pečiva ubylo chleba a pšeničného pečiva, trvanlivé pečivo vzrostlo. Nealkoholické nápoje dosáhly 232,7 litru na obyvatele, alkoholické nápoje 156 litrů, což je o 4,3 litru méně. Konkrétně u alkoholických nápojů byla průměrná spotřeba následující: pivo 130,5 litru (pokles o 2,7 litru), víno 19,5 litru (pokles o 1,1 litru) a lihoviny 6,1 litru (pokles o 0,6 litru).
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám