Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Von der Leyen oznámila novou komisi. Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

, aktualizováno 17. září 2024, 11:10

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) bude ve složení nové Evropské komise, kterou povede Ursula von der Leyen, zastávat funkci eurokomisaře pro mezinárodní partnerství. Von der Leyen to oznámila během tiskové konference.

Česká vláda už dříve rozhodla, že právě Síkela bude kandidátem na nového českého zástupce v Evropské komisi. V dosavadní komisi tuto roli plní Věra Jourová. Ohledně Sikelovy budoucí funkce se původně spekulovalo o několika oblastech, včetně migrace, obrany, energetiky a nakonec i obchodu, což by bylo významné portfolio.

V nové komisi by měl Síkela nakonec zastávat post eurokomisaře pro mezinárodní partnerství „O post eurokomisaře se ucházím s cílem co nejvíce se podílet na ekonomickém rozvoji Evropy a portfolio Mezinárodního partnerství mi dá možnost se soustředit na posilování ekonomické bezpečnosti, na diverzifikaci našich dodavatelů kritických surovin a na otevírání nových trhů evropským firmám," vyjádřil se Jozef Síkela na X.

K rozhodnutí se vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). „Portfolio Mezinárodní partnerství propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost. Jozef Síkela bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti, bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 mld. Eur a bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi. Jeho portfolio bude i příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců. Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR," napsal na X.

Síkela povede největší generální ředitelství Evropské komise, které čítá zhruba 3 000 lidí. Síkela by se měl zabývat například projekty v oblasti energetiky, digitální infrastruktury nebo vzdělávání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vláda.cz

Štítky Jozef Síkela, Evropská komise, eurokomisař, partnerství, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Von der Leyen oznámila novou komisi. Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.