Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Ukrajina má právo zasáhnout ruské území, shodují se vojenské špičky NATO a ČR

Od 13. do 15. září 2024 hostila Praha poprvé v historii výjezdní zasedání Vojenského výboru NATO. Setkání se zúčastnili náčelníci generálních štábů 32 členských zemí Aliance, včetně předsedy výboru admirála Roba Bauera, vrchního velitele spojeneckých sil v Evropě generála Christophera Cavoliho a velitele Velitelství spojeneckých sil pro transformaci generála Philippa Lavigneho.

Hlavními tématy jednání byly strategie odstrašení a obrany NATO, regionální obranné plány a vojenská podpora Ukrajině, což navazovalo na otázky projednávané na červencovém summitu ve Washingtonu. Zahajovacího zasedání se zúčastnil také prezident Petr Pavel.

„My všichni zastáváme hodnoty demokracie, osobní svobody, zákonnosti a lidských práv – a to jsou přesně ty hodnoty, které zpochybňují naši protivníci, nejen tradiční, jako je Rusko, ale také Čína, Severní Korea a Írán,“ upozorňuje Petr Pavel.

Shoda na tom, že Ukrajina by neměla být omezována v použití dodaných zbraní, panovala mezi admirálem Robem Bauerem a náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou. „Je naprosto legitimní působit palebně proti cílům na ruském území, je to v souladu s právem ozbrojeného konfliktu,“ řekl Řehka. „Dává to z vojenského hlediska naprosto smysl. Na druhé straně jsou suverénní politická rozhodnutí. Je to právo každé země, která poskytne systémy, aby o tom rozhodla. Je nezbytné zvážit každý aspekt včetně eskalačního potenciálu,“ dodal.

V mezinárodním společenství se vedou různé diskuse o tom, zda by měla být Ukrajina omezována v používání zbraní poskytnutých západními státy. Některé země, jako například Itálie, stanovily specifická omezení týkající se využití svých zbraňových systémů. Naopak státy jako Česká republika, Švédsko a Nizozemsko umožňují Ukrajině používat dodané zbraně bez jakýchkoli podmínek. 

Admirál Bauer prohlásil, že Aliance je silnější a připravenější než kdy dříve. „Silné odstrašení vyžaduje také odolnou společnost. Ukrajinské ozbrojené síly jsou příkladem odhodlanosti a odvahy,“ řekl. „NATO bude sehrávat silnější úlohu při podpoře Ukrajiny. Představuje to investici do naší kolektivní budoucnosti. Je to další krok k tomu, aby ukrajinská vlajka mohla zavlát před velitelstvím NATO,“ podotkl.

Generál Řehka zdůraznil, že podpora Ukrajiny byla klíčovým tématem zasedání. „Naše země silně podporuje Ukrajinu od vypuknutí invaze ve velkém rozsahu jak ve formě poskytování výcviku a konzultací, tak prostřednictvím poskytování techniky,“ uvedl. Varoval také před rostoucími ruskými hybridními hrozbami: „Celkový trend je znepokojivý. Je to výzva nejen pro vojáky, ale pro celou společnost.“ 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, UK Government, Picture by Rory Arnold

Štítky Ukrajina, NATO, Praha, Česko, Petr Pavel, Rob Bauer, Karel Řehka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajina má právo zasáhnout ruské území, shodují se vojenské špičky NATO a ČR  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.