Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

„Žijeme ve stále více konfliktním světě," řekl Pavel na bezpečnostní konferenci Globsec

V Praze se od pátku 30. října do neděle 1. září konal 19. ročník bezpečnostní konference GLOBSEC Fórum 2024, která poprvé přesídlila z Bratislavy do české metropole. Sešlo se na ní více než 2 300 účastníků, mezi nimi šest prezidentů, tři premiéři, třicet ministrů a další významné osobnosti z celého světa.

Konferenci zaštítil prezident Petr Pavel, který přednesl úvodní slovo a zúčastnil se několika panelů. Ve svém projevu zdůraznil význam mezinárodní spolupráce v současném konfliktním světě „Žijeme ve stále více konfliktním světě. Přesto stále pevně věřím, že mezinárodní pořádek založený na pravidlech a spolupráci je výhodný nejen pro Západ, ale pro všechny členy mezinárodní komunity.“ Ve svém úvodním projevu také vyzval k další podpoře Ukrajiny, zdůraznil prostor pro větší efektivitu při pomoci této zemi, zesílení protiruských sankcí a oslabení schopnosti ruského průmyslu podporovat válku.

U příležitosti této konference byla také oznámena iniciativa GeoTech Center, jejíž summity se budou konat v Praze. Toto centrum povede americký generál John Allen a finančně jej podpoří prezident Microsoftu Brad Smith, který přispěje třemi miliony dolarů na příští tři roky.

Konference se účastnili i další čeští politici včetně premiéra Petra Fialy, předsedy Senátu Miloše Vystrčila, ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, ministryně obrany Jany Černochové, a ministra zahraničí Jana Lipavského. Mezi hlavními tématy se řešila pomoc Ukrajině, budoucnost NATO a posílení středoevropského regionu.

V pátek 30. září se uskutečnil slavnostní galavečer na Pražském hradě, kde byla předána Česko-slovenská transatlantická cena dánské premiérce Mette Frederiksenové a předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, která ve svém projevu mimo jiné uvedla, že Evropa musí mít prostředky na svou obranu a odstrašení jakéhokoliv protivníka.

V rámci třídenní akce proběhlo celkem 46 panelových diskusí, 10 tematických rozhovorů, 40 setkání a přes 200 dvoustranných či uzavřených jednání. Do debat se zapojilo více než 180 řečníků, zatímco mediální pokrytí zajišťovalo kolem 250 novinářů z 40 zemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, VendySol

Štítky GLOBSEC, konference, Ukrajina, Petr Pavel, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Žijeme ve stále více konfliktním světě," řekl Pavel na bezpečnostní konferenci Globsec  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.