Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Průzkum inflace v září: Stabilita prognóz a pesimističtější výhledy

V září proběhlo pravidelné šetření Inflačního očekávání finančního trhu, kterého se zúčastnilo celkem šestnáct relevantních analytiků, z nichž třináct bylo z domácího prostředí a tři ze zahraničí. Výsledky průzkumu ukazují, že průměrná prognóza inflace zaznamenala jen nepatrné změny. V ročním horizontu došlo k mírnému nárůstu očekávané inflace, zatímco v tříletém výhledu byl zaznamenán mírný pokles ve stejném rozsahu.

Odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok zůstává beze změny, nicméně výhled na příští rok je o něco pesimističtější. Všichni zúčastnění analytici předpokládali snížení základních úrokových sazeb o 25 bazických bodů na zářijovém zasedání bankovní rady ČNB a pravděpodobně počítají s několika poklesy i v příštím roce.

Co se týče kurzu koruny, prognóza zaznamenala v měsíčním horizontu posílení, ale v ročním horizontu zůstala beze změny. V oblasti mezd došlo k zajímavému vývoji – očekávané tempo růstu nominálních mezd pro rok 2024 bylo korigováno směrem dolů, celkově by tak mzdy měly vzrůst o 6,7 %, zatímco výhled na následující rok se naopak posunul nahoru oproti srpnovému očekávání. V příštím roce by pak mzdy měly vzrůst o 5,5 %. Toto zpomalení růstu bude pravděpodobně zapříčiněno pokračující přísnou měnovou politikou a růstem míry nezaměstnanosti. Tyto změny v očekáváních mohou odrážet komplexní faktory ovlivňující trh práce a celkovou ekonomickou situaci v České republice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky inflace, mzda, Česká národní banka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum inflace v září: Stabilita prognóz a pesimističtější výhledy  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.