Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Vývoj cen v Česku: levnější pohonné hmoty, dražší potraviny

V srpnu 2024 došlo k meziměsíčnímu růstu spotřebitelských cen o 0,3 %, což bylo způsobeno především vyššími cenami alkoholických nápojů, tabáku a potravin. Meziroční růst spotřebitelských cen zůstal na úrovni 2,2 %, stejně jako v červenci.

Výrazný meziroční nárůst byl zaznamenán u cen másla, které vzrostly o 22,4 %, čokoládových výrobků o 18,6 % a nealkoholických nápojů o 4,2 %. Tento růst cen potravin má významný dopad na domácí rozpočty a spotřebitelské výdaje.

Naopak ceny pohonných hmot a olejů klesly o 4,1 % oproti loňskému srpnu, což mohlo pozitivně ovlivnit náklady na dopravu. Tento pokles cen pohonných hmot částečně kompenzoval růst cen v oblastech potravin a bydlení.

Celkově se míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců snížila na 3,9 % (v červenci 4,4 %).

Česko si v evropském srovnání pohoršilo. Ze 41 sledovaných zemí mělo v červenci 15. nejnižší míru inflace, zatímco v srpnu 21. nejvyšší. V porovnání se sousedními zeměmi však mělo nižší inflaci jen Německo s hodnotou 1,9 %. V Rakousku spotřebitelské ceny vzrostly o 2,4 %, v Polsku o 4,3 % a na Slovensku o 2,9 %.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky inflace, jídlo, pohonné hmoty, máslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vývoj cen v Česku: levnější pohonné hmoty, dražší potraviny  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.