Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Stavebnictví v Česku: Investuje se do infrastruktury, bytová výstavba upadá

Stavební produkce v České republice v červenci 2024 vykázala meziroční růst o 2,0 % a meziměsíční nárůst o 6,9 %. Tento pozitivní vývoj byl primárně poháněn inženýrskými stavbami, které meziročně vzrostly o 7,1 %, zatímco produkce v pozemním stavitelství zaznamenala pokles o 0,9 %. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení dosáhla 39,4 miliardy Kč, což představuje meziroční pokles o 2,1 %.

Z ekonomického hlediska je růst inženýrského stavitelství významným indikátorem investiční aktivity v infrastruktuře, která je klíčová pro dlouhodobý ekonomický růst. Investice do silnic, energetických sítí a dalších infrastrukturních projektů nejen zlepšují kvalitu života obyvatel, ale také podporují produktivitu a konkurenceschopnost ekonomiky. Na druhé straně pokles v pozemním stavitelství může signalizovat určité problémy v sektoru bytové a nebytové výstavby, které by mohly být ovlivněny rostoucími náklady na stavební materiály a nedostatkem kvalifikované pracovní síly.

Podle údajů Eurostatu stavební produkce v červnu 2024 v EU27 meziročně klesla o 0,1 %, což ukazuje na určité zpomalení v evropském stavebnictví. Přestože české stavebnictví čelí výzvám, jako jsou rostoucí ceny materiálů a nedostatek pracovníků, zůstává nadále klíčovým sektorem pro ekonomický růst a zaměstnanost. Pro udržení tohoto růstu je nezbytné, aby vláda a soukromý sektor spolupracovaly na řešení těchto problémů a podporovaly investice do vzdělávání a rekvalifikace pracovníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebnictví v Česku: Investuje se do infrastruktury, bytová výstavba upadá  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.