Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Pokles průmyslové výroby v Česku: Výrazný propad v klíčových odvětvích

Průmyslová produkce v Česku v červenci meziročně klesla o 1,9 %, což představuje pátý pokles v řadě. Tento trend je alarmující, zejména vzhledem k tomu, že výrazný pokles produkce zaznamenal automobilový průmysl, který je jedním z klíčových sektorů české ekonomiky. Posun celozávodních dovolených v tomto odvětví výrazně přispěl k celkovému snížení průmyslové výroby. Kromě toho se snížila produkce v hutnictví, slévárenství a těžbě, což dále podtrhuje složitou situaci v průmyslovém sektoru.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová produkce nižší o 0,8 %. Tento pokles je částečně způsoben vyšší srovnávací základnou z předchozího roku, kdy byla průmyslová výroba na vyšší úrovni. Hodnota nových zakázek klesla meziročně o 1,8 %, přičemž zahraniční zakázky se snížily o dvě procenta a tuzemské o 1,5 %. Tento vývoj naznačuje, že český průmysl čelí nejen domácím, ale i mezinárodním výzvám.

„Naproti tomu řada odvětví, například výroba potravin, vykázala v červenci meziroční nárůst,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Investice do modernizace výrobních technologií a zlepšení efektivity by mohly pomoci zmírnit negativní dopady a přispět k postupnému zlepšení situace. Důležitá bude také podpora exportu a hledání nových trhů, které by mohly kompenzovat pokles zakázek z tradičních trhů.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky průmyslová výroba, Česko, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokles průmyslové výroby v Česku: Výrazný propad v klíčových odvětvích  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.