Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Microsoft: Rusko, Čína a Írán propojují státní kyberútoky ve spolupráci s kriminálními sítěmi

Rusko, Čína a Írán stále častěji využívají kriminální sítě k vedení kyberšpionáže a hackerských útoků proti svým protivníkům, jako jsou Spojené státy. Uvádí to zpráva o digitálních hrozbách, kterou zveřejnila společnost Microsoft. Informovala o tom agentura AP.

Tato narůstající spolupráce mezi autoritářskými vládami a hackery znepokojuje bezpečnostní úředníky i experty na kybernetickou bezpečnost. Ti varují, že tento trend rozmazává hranice mezi akcemi organizovanými státy s cílem podkopat své rivaly, a mezi nezákonnými aktivitami skupin, které se tradičně zaměřují spíše na finanční zisky.

Jedním z příkladů je hackerská skupina s vazbami na Írán, která se podle analytiků Microsoftu nabourala do izraelské seznamky a pokusila se prodat osobní údaje, které získala. Microsoft dospěl k závěru, že hackeři měli dva motivy: zostudit Izraelce a vydělat peníze.

V dalším případě vyšetřovatelé odhalili ruskou kriminální síť, která v červnu infiltrovala více než 50 elektronických zařízení ukrajinské armády. Cílem bylo zjevně získat přístup k informacím, které by mohly podpořit ruskou invazi na Ukrajinu. Skupina neměla žádný finanční motiv, kromě případné odměny od ruské vlády.

Pro země jako Rusko, Čína, Írán a Severní Korea, která má také vazby na hackerské skupiny, je spolupráce s kyberzločinci výhodná. Vlády tím zvyšují objem a účinnost kyberútoků bez dodatečných nákladů. Pro kriminálníky to zase znamená nové možnosti zisku a příslib ochrany ze strany státu.

"V každé z těchto zemí vidíme trend směřující ke kombinování státních a kyberzločineckých aktivit," uvedl Tom Burt, viceprezident Microsoftu pro bezpečnost zákazníků a důvěru. Zpráva Microsoftu analyzovala kybernetické hrozby mezi červencem 2023 a červnem 2024. Zkoumala, jak zločinci a zahraniční státy používají hacking, spear phishing, malware a další techniky k získání přístupu k systémům. Podle společnosti čelí její zákazníci více než 600 milionům takových incidentů denně.

Rusko zaměřilo většinu svých kyberoperací na Ukrajinu, kde se snaží získat přístup k vojenským a vládním systémům a šíří dezinformace s cílem oslabit podporu války mezi spojenci Ukrajiny. Ukrajina odpověděla vlastními kyberútoky, včetně nedávného útoku, který vyřadil z provozu některá ruská státní média. 

Mluvčí čínské ambasády ve Washingtonu na obvinění reagoval s tím, že spolupráce Číny s kybernetickými zločinci není podložena důkazy a obvinil Spojené státy z šíření „dezinformací o takzvaných čínských hackerských hrozbách“.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Microsoft, Rusko, Čína, Írán, kybernetický útok, Ukrajina, USA, Peking, Kreml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Microsoft: Rusko, Čína a Írán propojují státní kyberútoky ve spolupráci s kriminálními sítěmi  |  Technologie  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.