Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Společnost GMC tech převzala ostravský závod Gearworks

Společnost GMC tech se stala novým provozovatelem ostravského závodu Gearworks, který získala v dražbě v rámci insolvenčního řízení. Ostravský výrobce převodovek a ozubených kol Gearworks se od loňského roku potýkal s finančními problémy, které vedly k neschopnosti plnit závazky vůči věřitelům a následnému vstupu do konkurzního řízení po neúspěšném pokusu o reorganizaci.

GMC tech, strojírenská firma z nedaleké Bašky, se zaměřuje na obdobnou výrobu jako Gearworks, a proto je převzetí provozu závodu logickým krokem. „Jsme rádi, že Gearworks získala renomovaná společnost z oboru a je zde předpoklad, že bude mít zájem navázat na dosavadní know-how a výrobní program ostravské společnosti, a vrátit ji tak zpět na úspěšnou pozici na trhu," uvedl JUDr. Jan Langmeier z insolvenční kanceláře Langmeier & Co., která konkurz zadlužené společnosti vedla.

Gearworks, součást skupiny Witkowitz, zaměstnávala v roce 2021 přes 200 pracovníků a dosáhla obratu téměř 234 milionů korun. Aktuálně však firma zaměstnává pouze zhruba 70 lidí. Nezaplacené zakázky a další problémy na zahraničních trzích, především na Ukrajině a v Rusku, vedly k výraznému poklesu tržeb a následnému zadlužení. Insolvenční správce se pokusil o reorganizaci, avšak vzhledem k tomu, že se nepodařilo najít investora, byl v červnu 2024 návrh na reorganizaci stažen a společnost skončila v konkurzu. Celý podnik nakonec odkoupila společnost GMC tech, která za Gearworks zaplatí 53,6 milionů korun.

„Přes významné komplikace v průběhu celého insolvenčního řízení, kdy se nepodařilo nalézt zájemce v procesu reorganizace, jsme rádi, že se povedlo zachovat zeštíhlený podnik v provozu a získat pro něj nového strategického partnera, a zároveň přinést pro věřitele maximum možného uspokojení," dodává Langmeier.

Převzetí závodu umožní GMC tech rozšířit své výrobní kapacity a posílit pozici na trhu. Společnost GMC tech, která v roce 2022 dosáhla obratu přes 125 milionů korun a zaměstnává přes 50 pracovníků, se zaměřuje na menší převodovky a ozubená kola, ale plánuje zachovat i části produkce Gearworks. Otázkou zůstává, jak se nový majitel vypořádá s optimalizací závodu a případnou restrukturalizací.

Gearworks v současnosti eviduje dluhy přes 221 milionů korun. Největším věřitelem je Raiffeisenbank s pohledávkou přes 100 milionů. Insolvenční správce doufá, že prodejem podniku dojde k částečnému uspokojení věřitelů, mezi které patří také Vítkovické slévárny a další subjekty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Gearworks, GMC Tech, Vítkovice, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost GMC tech převzala ostravský závod Gearworks  |  Regiony  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.