Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Hřib žádá rezignaci ředitele dopravního podniku Petra Witowského

V reakci na dnešní zásah policie a trestní stíhání kvůli úplatkářství v Dopravním podniku hlavního města Prahy žádá náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib rezignaci jeho ředitele Petra Witowského. Pokud to neudělá, chce Hřib navrhnout jeho odvolání.

„Nebyl jsem dnes ze strany policie nijak kontaktován a ředitel Witowski má vypnutý telefon. Nemám k té záležitosti kompletní informacena,“ sdělil na tiskové konferenci náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Hřib dále zmínil, že podle informací médií byl zásah policie v budově dopravního podniku kvůli Komplexnímu bezpečnostnímu systému z roku 2010. Smlouvu na něj podepsali v červnu toto roku, za primátora Pavla Béma. 

„Jde nejspíš o další větev Dozimetru a dořešení dalších pohrobků této kauzy,“ konstatoval Hřib. V roce 2019 byl proveden audit a zástupci Pirátů podle Hřiba opakovaně upozorňovali jeho problematičnost.

„Je to věc, kterou měl vyřešit ředitel Witowski nejen z titulu ředitele dopravního podniku, ale také z titulu toho, že jde o oblast bezpečnosti, která v představenstvu spadá pod Petra Witowského. S ohledem na to, že zcela zjevně tato záležitost nebyla správně vyřešena, já očekávám jeho okamžitou rezignaci. V opačném případě budu navrhovat jeho odvolání,“ prohlásil Hřib. Hřib je předseda dozorčí rady dopravního podniku, která čítá celkem 15 členů. Ta bude zasedat za patnáct dní, což je podle Hřiba nejzasší termín. Pokud by byl Witowski obviněn nebo vzat do vazby, předpokládá Hřib urychlení. 

„Problémy se zakázkami jsem řediteli Witowskému vytýkal opakovaně a dlouhodobě. Například problém s odjezdovými tabulemi, které chtěl dopravní podnik nakupovat o zhruba půl milionu dráž na jeden kus. Zatímco s využitím softwaru naprogramovaným městskými programátory operátora ICT bylo možné ty tabule nakupovat o půl milionu levněji na kus," sdělil Hřib.

Policie v souvislosti s dnešním zásahem obvinila 13 lidí. Stíhá je za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku.

Foto Se svolením DPP/Petr Hejna

Štítky Hřib, dopravní podnik, Witowski, rezignace, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřib žádá rezignaci ředitele dopravního podniku Petra Witowského  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.