Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

STAN a Spolu zasednou do vedení Středočeského kraje, pracují na koaliční smlouvě

Hnutí STAN se dohodlo na koalici se Spolu, která bude v příštích čtyřech letech řídit Středočeský kraj. Po dnešním jednání oznámila volební jednička Starostů ve Středočeském kraji a dosavadní hejtmanka Petra Pecková, že se obě strany posunuly k podpisu koaliční smlouvy a rámcově se domluvily na hlavních bodech spolupráce. STAN obsadí post hejtmanky, přičemž se očekává, že ve funkci zůstane Petra Pecková, a získá čtyři radní. Koalice Spolu pak bude mít šest radních. Další jednání k doladění detailů koaliční smlouvy je plánováno na příští úterý.

V jedenáctičlenné radě by měl mít STAN po podpisu koaliční smlouvy pět křesel, včetně postu hejtmana, zatímco koalice Spolu by měla obsadit zbývajících šest míst. Starostům by měly i nadále zůstat stávající resorty, přičemž plánují získat jeden nový. Vedle postu hejtmanky mají Starostové radního pro veřejnou dopravu, náměstka pro finance a radního pro vzdělávání.

Dosavadní hejtmanka Petra Pecková vyjádřila ochotu pokračovat v roli i nadále, avšak zdůraznila, že konečné rozhodnutí bude závislé na schválení zastupitelstvem. Místopředseda Sněmovny a lídr koalice Spolu Jan Skopeček (ODS) sdělil, že nechce kumulovat funkce a preferoval by v radě kraje neuvolněnou pozici, což by umožnilo vykonávat funkci bez plného platu. 

Další jednání je naplánováno na úterý, kde bude projednáno složení výborů zastupitelstva a konkrétní náplně jednotlivých gescí. Obě strany chtějí dosáhnout plné shody ve všech hlavních tématech spolupráce, aby začátek fungování nové rady byl plynulý. Termín podpisu koaliční smlouvy zatím nelze odhadovat, neboť dokument musí po jeho vypracování schválit orgány obou uskupení.

Hnutí ANO, které bylo vítězem krajských voleb ve Středočeském kraji a získalo 25 mandátů v 65 členném zastupitelstvu, již koncem minulého týdne oznámilo, že zamíří do opozice. Starostové získali dvacet mandátů a Spolu třináct, utvoří tak těsnou většinu jednoho hlasu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, David Sedlecký

Štítky Starostové a nezávislí, SPOLU, koaliční smlouva, Středočeský kraj, rada, Petra Pecková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STAN a Spolu zasednou do vedení Středočeského kraje, pracují na koaliční smlouvě  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.