Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Politický comeback? Jana Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Na sobotním sjezdu Sociální demokracie (SOCDEM) byla do čela strany zvolena bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. O jejím zvolení rozhodli delegáti sjezdu. Ve volbě se utkala s bývalým ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem a pražským zastupitelem Petrem Hůlou. Dosavadní předseda Michal Šmarda se rozhodl nekandidovat, což zdůvodnil špatnými volebními výsledky strany.

Ve svém projevu po zvolení Maláčová zdůraznila nutnost budování široké levicové koalice, přičemž zmínila již existující koalici Stačilo!. Zároveň ale odmítla možnost sloučení s KSČM, která má v této koalici dominantní postavení. Po svém zvolení obdržela hned několik gratulací. 

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná na síti X uvedla: „Gratuluji Janě Maláčové ke zvolení předsedkyní jedné z nejstarších levicových stran v České republice. Levice potřebuje každou ruku k obnovení spravedlnosti v naší zemi!"

Předseda největší opoziční strany Andrej Babiš také na Twitteru napsal: „Gratuluji Janě Maláčové ke zvolení předsedkyní Sociální demokracie a přeji jí, aby se jí v nové funkci dařilo."

Kritické vyjádření přišlo od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP09, který na adresu Maláčové uvedl: „Sociální demokraté mají novou předsedkyni, která seděla ve vládě estébáka, podporované komunisty. Vzhledem k tomu i ke zvažované spolupráci se soudružkou Konečnou není přízvisko Fierlinger v sukni nikterak přehnané. Očekávám likvidaci posledních demokratických zbytků této strany. Stejně jako před 76 lety, kdy KSČ pohltila sociální demokraty poprvé."

Dále dodal: „Jako liberálnímu demokratovi by mi to mohlo být jedno, sociální demokracie nikdy nebyla mým šálkem kávy a za svůj osud si může sama, ale fakt, že se část politického spektra šikuje pod rudým komunistickým praporem, je alarmující. Inu, kdo zapomene svou minulost, je odsouzen si ji prožít znovu."

Ne všem členům strany je nové vedení po chuti. V pondělí v návaznosti na výsledky sjezdu ze strany vystoupili Petra Buzková a Tomáš Petříček. „Po více než dvaceti letech se moje cesta a cesta nejstarší české politické strany definitivně rozchází. Společně s Petrou Buzkovou jsme dnes oznámili ukončení členství v Sociální demokracii, jejíž další směřování, nastolené na sobotním sjezdu strany, zásadně nesdílíme," napsal Petříček na síť X. 

Na post prvního místopředsedy byl zvolen bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který neměl žádného protikandidáta. Hlavním úkolem Maláčové bude nyní pokusit se ve volbách v příštím roce vrátit SOCDEM do Poslanecké sněmovny, protože strana se v průzkumech dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do dolní komory parlamentu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Hruskama

Štítky Jana Maláčová, Sociální demokracie, SOCDEM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politický comeback? Jana Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.