Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Poptávka po úvěrech roste, banky předpokládají zpřísnění standardů pro domácnosti

Z pravidelného čtvrtletního Šetření úvěrových podmínek bank, které aktuálně zveřejnila Česká národní banka (ČNB), vyplývá, že poptávka firem i domácností po úvěrech se ve třetím čtvrtletí 2024 zvýšila. Banky předpokládají zvýšenou poptávku i v závěrečném kvartálu letošního roku, a to ve všech segmentech uvedeného trhu. Banky zároveň v průzkumu uvedly, že u úvěru pro domácnosti očekávají zpřísnění úvěrových standardů, změny podmínek pro podniky však nepředpokládají.

Zvýšení poptávky po úvěrech na bydlení ve třetím čtvrtletí bylo podporováno očekáváním dalšího růstu aktivity na rezidenčním trhu a růstem cen nemovitostí, zlepšením spotřebitelského sentimentu a snížením úrokových sazeb. Vliv měla také novela zákona o předčasném splacení hypotečních úvěrů platná od září 2024. Poptávka po spotřebitelských úvěrech rostla díky zlepšenému sentimentu domácností v prostředí mírně snížených úrokových sazeb z úvěrů na spotřebu a vyšším spotřebním výdajům.

Zvýšená poptávka po úvěrech u podniků ve třetím čtvrtletí 2024 byla způsobena několika faktory, včetně potřeby financování fixních investic, provozního kapitálu a restrukturalizací podniků a poklesu úrokových sazeb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky úvěr, banka, úroková sazba, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poptávka po úvěrech roste, banky předpokládají zpřísnění standardů pro domácnosti  |  Finance  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.