Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Zvýšení cen dálničních známek o 6 % od ledna 2025: Po letošním skokovém zdražení si řidiči opět připlatí

Od 1. ledna 2025 se v České republice zvýší ceny dálničních známek. Po skokovém zdražení roční dálniční známky o 53 %, které proběhlo letos v březnu, následuje další zdražení o 6 %. Roční známka tak bude stát 2 440 Kč, měsíční pak 460 Kč, desetidenní 290 Kč a jednodenní 210 Kč. Toto zvýšení reflektuje valorizaci na základě procentuální změny délky dálniční sítě a roční inflace.

Ministr dopravy Martin Kupka dodává: „Mechanismus automatické valorizace všech sazeb časového poplatku jsme do zákona dali, abychom cenu za užívání dálnic dlouhodobě udrželi na stabilní úrovni, která odpovídá vývoji cen a rozsahu dálniční sítě. Naplní-li se příznivá makroekonomická predikce pro příští rok, nelze už očekávat zásadnější meziroční zvyšování cen. Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí.“

Poplatek za používání dálnic bude nadále odpuštěn pouze bezemisním vozidlům na elektrický pohon nebo na vodík. Tato výjimka má podpořit ekologicky šetrnou dopravu a snížit emise skleníkových plynů.

Na Slovensku se ceny dálničních známek také zvýší, a to až o 50 %. Například roční známka bude stát 90 EUR. Tyto změny mají za cíl pokrýt náklady na údržbu a rozvoj dálniční sítě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky dálniční známka, dálnice, Martin Kupka, Ministerstvo dopravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvýšení cen dálničních známek o 6 % od ledna 2025: Po letošním skokovém zdražení si řidiči opět připlatí  |  Finance  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.