Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Jaderná energetika má zelenou, výstavbu elektráren podpořily největší bankovní instituce světa

Dříve odmítaná technologie jaderných elektráren získává mainstreamovou podporu. Minulý měsíc podepsaly banky z celého světa, od USA až po Asii, společnou deklaraci o zvýšení podpory výstavby jaderných elektráren. Mezi signatáři byly významné bankovní instituce jako Abu Dhabi Commercial Bank, Bank of America, Citi, Goldman Sachs a další. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento závazek bank přichází rok poté, co 22 zemí a 120 společností podepsalo společné prohlášení na konferenci COP28 v Dubaji, ve kterém se signatáři zavázali ztrojnásobit globální kapacitu jaderné energie do roku 2050. Tato snaha je součástí širšího úsilí o snížení emisí skleníkových plynů. Až donedávna však jaderná energie nebyla obecně považována za „zelenou" technologii.

Odmítaná, ale nezbytná technologie

Globálně čelila jaderná energie dlouhodobě omezené společenské akceptaci, vlažné podpoře ze strany vlád a vysokým nákladům na financování, které ji činily rizikovou investicí. V mnoha případech byly finanční náklady jednou z největších překážek při výstavbě nových jaderných elektráren. 

Nejnovější závazek bank je klíčovým krokem k tomu, aby se jaderná energetika vrátila na cestu rozvoje. Tento závazek může mít i širší ekonomické dopady. „Pokud to zvládneme správně, bude to technologie, která nás vyvede z deficitní pasti, ve které se nacházíme. Tato technologie je zásadní nejen pro záchranu planety, ale i pro vytváření vysoce placených pracovních míst a zajištění energetické bezpečnosti,“ uvedl Jim Schaefer, seniorní ředitel pro energetické investice v Guggenheim Securities.

Navzdory podpoře ze strany vlády USA a globálních finančních institucí čeká jadernou energetiku dlouhá cesta, která obsahuje jak prodloužení životnosti současných reaktorů třetí generace, tak výstavbu nových reaktorů generace III+ a pokročilých reaktorů čtvrté generace. V současnosti má USA největší jadernou kapacitu na světě s 95 GWe produkovaných 94 reaktory.

Cílem je do roku 2050 tuto kapacitu ztrojnásobit na téměř 300 GWe, což by znamenalo výstavbu stovek nových reaktorů různé velikosti. Pro srovnání by to vyžadovalo ekvivalent jedné a půl elektrárny Vogtle (se čtyřmi reaktory) každý rok až do poloviny století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, NRC

Štítky jaderná energie, jaderná elektrárna, banky, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderná energetika má zelenou, výstavbu elektráren podpořily největší bankovní instituce světa  |  Energetika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.