Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Němečtí automobiloví výrobci by se neměli bát konkurence z Číny, říká Scholz

Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že by se němečtí výrobci aut neměli obávat konkurence z Číny. Tuto výzvu pronesl během slavnostního otevření první recyklační továrny na baterie společnosti Mercedes-Benz v Kuppenheimu na jihozápadě Německa. Scholz označil tuto investici za součást nové průmyslové politiky Německa. Informovala o tom agentura Reuters.

„Někteří říkají, že to Čína umí s elektromotory mnohem lépe než my,“ uvedl Scholz. „Německé firmy se této konkurence nemusí bát,“ dodal a připomněl, že německý průmysl již v minulosti obstál proti silné konkurenci z Jižní Koreje a Japonska. Zároveň se vyjádřil proti clům Evropské unie na čínské elektromobily, která by mohla poškodit německý průmysl: „Jsem proti clům, která nás poškozují,“ prohlásil.

Scholz zdůraznil, že EU by měla uplatňovat taková opatření pouze tam, kde skutečně dochází k narušení hospodářské soutěže v důsledku dumpingových cen a dotací, například v ocelářství. Evropa nyní čelí několika výzvám, včetně vysokých výrobních nákladů, přechodu na elektromobily, klesající poptávky a rostoucí konkurence, což vedlo některé evropské automobilky ke snižování výrobních kapacit. Největší evropský výrobce automobilů, Volkswagen, dokonce zvažuje uzavření některých závodů v Německu.

Evropská komise dostala od států zelenou pro zavedení cel na dovoz čínských elektromobilů

Evropská komise dnes získala potřebnou podporu členských států Evropské unie pro návrh na zavedení cel na dovoz elektromobilů z Číny. Cílem je podle Bruselu ochránit evropský automobilový trh před nespravedlivou konkurencí, která ohrožuje evropské...

Zatímco všechny závody společnosti Mercedes-Benz jsou vytížené, v německé továrně v Sindelfingenu, kde se vyrábí luxusní modely S-Class, dochází k poklesu produkce. Prodeje Mercedesu v Číně, kde firma realizuje asi třetinu svých prodejů, klesly ve třetím čtvrtletí o 13 %, zejména kvůli nižší poptávce po luxusních vozech v souvislosti s realitní krizí.

Mercedes-Benz v nové recyklační továrně plánuje získávat z vysloužilých baterií suroviny, jako jsou lithium, nikl a kobalt, a znovu je využívat v nových bateriích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Frank Schwichtenberg

Štítky Čína, Olaf Scholz, Mercedes-Benz, továrna, Evropská unie, Německo, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Němečtí automobiloví výrobci by se neměli bát konkurence z Číny, říká Scholz  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.