Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Tržby maloobchodu v srpnu rostly díky pohonným hmotám a online prodejům

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, v srpnu 2024 zaznamenaly maloobchodní tržby reálný meziroční nárůst o 5,3 % a meziměsíční růst o 0,1 %. Tento pozitivní trend je podpořen zejména zvýšenými tržbami za pohonné hmoty, které vzrostly o 9,3 %, a internetovými a zásilkovými obchody s nárůstem o 16,1 %.

Výrazný růst vykázaly specializované prodejny, přičemž největší zvýšení tržeb zaznamenaly prodejny s kosmetikou (14 %), farmaceutickým a zdravotnickým zbožím (7 %) a výpočetní a komunikační technikou (4,6 %). Tento vývoj naznačuje rostoucí zájem spotřebitelů o uvedené produkty péče o zdraví a krásu.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v srpnu meziročně vzrostly. Tržby se zvýšily za prodej nepotravinářského zboží i potravin. Vyšší tržby jsme zaznamenali i u prodejců pohonných hmot, kteří spolu s internetovými prodejci nejvíce přispěli k růstu maloobchodních tržeb,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Naopak tržby v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci klesly o 0,6 % a tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně snížily o 0,4 %. Tento pokles může být způsoben opatrností spotřebitelů při větších investicích, přestože celkový růst maloobchodních tržeb zůstává pozitivní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky maloobchod, Český statistický úřad, spotřebitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tržby maloobchodu v srpnu rostly díky pohonným hmotám a online prodejům  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.