Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Čtyři z pěti malých českých exportérů plánují investice do AI a automatizace

Podle aktuálního průzkumu agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a státní exportní pojišťovnu EGAP se čtyři z pěti malých českých exportérů chystají v následujících dvou letech investovat do svého rozvoje. Firmy plánují využít umělou inteligenci (AI) a automatizaci. AI je nyní nejčastěji používána v marketingu, do budoucna by však její největší přínos mohl spočívat právě v automatizaci.

Jak dodává Pavla Břečková, místopředsedkyně představenstva AMSP ČR: „Největší přínos AI firmy vnímají v oblasti zrychlení nebo zjednodušení například výrobních postupů v rámci automatizace. To jde ruku v ruce se zlevněním daného procesu, což je (i z jiných průzkumů AMSP ČR vyplývající) nejčastěji uváděná motivace firem k zavádění automatizace, digitalizace a rovněž AI do vlastních procesů. Současně jsou si firmy vědomy rizik zneužití a kybernetické ne/bezpečnosti.“

Financování těchto investic bude zajištěno převážně z vlastních zdrojů a bankovních úvěrů, přičemž EGAP nabízí pojištění úvěrů pro lepší podmínky. Podle průzkumu by až 59 % malých exportujících firem zvažovalo při investování využití pojištění bankovního úvěru EGAPem. V roce 2024 již pojišťovna EGAP podepsala 94 pojistných smluv za více než 39 mld. Kč, což pomohlo exportérům všech velikostí, avšak s min. 25% podílem exportu na celkových tržbách, získat výhodnější podmínky pro financování jejich rozvoje.

Data: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, n=100

„Říkáme tomu pojištění úvěru pro domácí investice. Exportujícím firmám, které chtějí investovat například do inovací, AI, navýšení výrobních kapacit, ale třeba i těm, které prostě potřebují likviditu pro svůj provoz, nabízíme pojištění pro zvýšení konkurenceschopnosti. S naším pojištěním firma získá lepší pozici při jednání s bankou, snáze dosáhne na úvěr a případně i na jeho vyšší objem,“ uvedl David Havlíček, předseda představenstva EGAP.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mojo AI

Štítky investice, automatizace, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, průzkum, umělá inteligence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři z pěti malých českých exportérů plánují investice do AI a automatizace  |  Byznys  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.