Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

NKÚ: Ministerstvo obrany nenapravilo nedostatky. Objektivně to nebylo možné, brání se resort

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zveřejnil výsledky kontrolní akce zaměřené na Ministerstvo obrany, které ukázaly nedostatky v plnění dříve přijatých opatření. Zjištění zahrnují nedostatečné zásoby výstroje, neplnění provozuschopnosti tanků, zpoždění v modernizaci vojenských areálů, nezajištění náhradních dílů pro opravy techniky a neúčelné vynakládání finančních prostředků na elektronický objednávkový systém. Ze 11 klíčových opatření nebyla čtyři splněna vůbec a dvě jen částečně. Podle Ministerstva obrany však kvůli objektivním faktorům nebylo možné všechny nedostatky napravit.

Kontroloři zjistili, že Ministerstvo obrany ještě v březnu nezajistilo dostatečné zásoby výstroje pro příslušníky armády, včetně klíčových položek, jako jsou letní boty, reflexní bundy, nehořlavé zimní kombinézy či zásahové vesty. Ačkoli ministerstvo navyšovalo rozpočet na pořízení výstroje, stále chybělo 19 % potřebných položek a 1,4 miliardy korun zůstalo nevyužito.

Napravit některé nedostatky, které z předchozích kontrol NKÚ vyplývaly, však nebylo podle Ministerstva obrany objektivně možné. A to kvůli následkům pandemie koronaviru i kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v Evropě. „Po změně bezpečnostního prostředí muselo Ministerstvo obrany některé původní plány přehodnotit a důraz začal být kladen na jiné priority. Zároveň je zpráva NKÚ potvrzením dlouhodobého podfinancování Armády ČR, kdy není možné letité přehlížení financování obrany napravit během krátké doby," okometovalo pro server Trade-off vyjádření NKÚ Ministerstvo obrany. 

V oblasti provozuschopnosti obrněné techniky Ministerstvo obrany podle NKÚ nedostatečně zajistilo údržbu tanků a potřebné náhradní díly. NKÚ zjistil, že za kontrolované období (2019-2023) nebyly uzavřeny žádné nové smlouvy na dodávky těchto dílů, což negativně ovlivnilo provozuschopnost techniky.

Dalším významným problémem je zpoždění v modernizaci vojenských areálů. Ministerstvo dosud investovalo pouze 14,5 % z plánovaného rozpočtu na obnovu vojenských objektů, což může ohrozit přípravu infrastruktury pro nově nakupovanou techniku. Výstavba opravárenské haly v Jaroměři, byla odložena až na rok 2032. Podle Ministerstva výstavba multifunkční haly v Jaroměři dosud nebyla možná kvůli nesouladu s platným územním plánem, o jeho změně však Ministerstvo jedná.

NKÚ také kritizoval neúčelné vynakládání peněz na elektronický objednávkový systém výstroje. I když byl systém vytvořen, je stále ve zkušebním provozu a zatím ho využívá jen část příslušníků armády. Tento systém měl zjednodušit a zrychlit distribuci výstroje, ale cíl nebyl dosud naplněn. „Spuštění Elektronického objednávání výstroje je naplánováno v pěti fázích. Zkušební provoz by měl být ukončen v březnu 2025. Jeho spuštění ovlivnila pandemie, kdy určení pracovníci z IT oblasti plnili tehdy prioritní úkoly v jiné oblasti. V současné době je do systému zapojeno téměř 100 procent vojáků. Vytvoření zásilkové služby je závislé na výstavbě nové skladovací haly, k čemuž dojde v příštích letech," reagovalo Ministerstvo obrany. 

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Wikimedia Commons, BRFBlake

Štítky Ministerstvo obrany České republiky, Nejvyšší kontrolní úřad, armáda, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NKÚ: Ministerstvo obrany nenapravilo nedostatky. Objektivně to nebylo možné, brání se resort  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.