Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Rakouské volby 2024: FPÖ na vzestupu, tradiční strany ztrácí

O víkendu se v Rakousku konaly parlamentní volby do 28. národní rady, což je dolní komora rakouského dvoukomorového parlamentu. Volební účast dosáhla 78 %, což znamenalo nárůst o 2,4 procentního bodu oproti předchozím volbám. Výsledky přinesly výrazné změny v rozložení politické moci v zemi a odhalily posuny v podpoře jednotlivých stran.

Svobodná strana Rakouska (FPÖ), vedená Herbertem Kicklem, dosáhla významného úspěchu a stala se nejsilnější stranou ve volbách. Získala 58 mandátů, což představuje nárůst o 27 křesel oproti předchozím volbám. Stranu podpořilo 29,2 % voličů, čímž si polepšila o 13 procentních bodů. Tento výsledek výrazně posílil její pozici na rakouské politické scéně.

Naopak Rakouská lidová strana (ÖVP) pod vedením Karla Nehammera utrpěla výrazné ztráty. Získala 52 mandátů, což je o 19 méně než v minulých volbách. Podíl hlasů klesl na 26,5 %, což představuje ztrátu podpory o 11 procentních bodů. Tento výsledek znamená výrazný ústup strany, která dlouhodobě patřila k dominantním politickým silám v zemi.

Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) vedená Andreasem Bablerem obhájila svou třetí pozici se ziskem 41 mandátů. Strana získala 21 % hlasů, což představuje mírný nárůst o jeden mandát. SPÖ se podařilo udržet stabilní podporu, přičemž zůstala prakticky na stejné úrovni jako v předchozích volbách.

Liberální strana NEOS pod vedením Beate Meinl-Reisinger obdržela 9 % hlasů a získala 17 mandátů, což znamenalo ztrátu jednoho křesla oproti předchozímu období. Zelení, které vede Werner Kogler, utrpěli výrazný pokles. Získali 15 mandátů, což je o 11 méně než minule, a podpořilo je 8 % voličů. Tento pokles o 5,9 procentního bodu představuje významný zásah do jejich politické síly.

Mezi menšími stranami se Komunistická strana – KPÖ Plus a Pivní strana nedostaly do parlamentu, jelikož obdržely 2,35 % a 1,99 % hlasů. Ani jedna z těchto stran tak nepřekročila hranici potřebnou pro získání mandátů.

Celkové výsledky těchto voleb ukazují na posun v politickém rozložení Rakouska. Zatímco krajní pravice, reprezentovaná FPÖ, významně posílila, tradiční strany jako ÖVP a Zelení čelí výrazným ztrátám. Tyto volby tak přinesly nové výzvy pro zavedené politické subjekty a signalizují možné změny v budoucím směřování země.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, C.Stadler/Bwag

Štítky volby, Svobodná strana Rakouska, Rakouská lidová strana, Rakousko, Herbert Kickl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouské volby 2024: FPÖ na vzestupu, tradiční strany ztrácí  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.