Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zákaz příchutí e-cigaret – kritika sílí, ministerstvo hledá kompromis

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zavést významnou regulaci elektronických cigaret, která by mohla zásadně ovlivnit trh s vaporizéry v České republice. Připravovaná vyhláška má za cíl zakázat všechny příchutě elektronických cigaret s výjimkou klasické tabákové. Tento návrh však vzbudil vlnu kritiky jak ze strany odborníků na adiktologii, tak mezi výrobci a uživateli e-cigaret.

„Proběhne debata, na jejím základě nachystáme nějaký návrh, který nedáme do připomínkového řízení, ale předložíme ho výboru,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) novinářům. „U příchutí mám fakt obavu, co se stane, když teď definujeme nějaký seznam,“ přiznal.

Odborníci varují, že zákaz příchutí by mohl mít negativní dopady, včetně zvýšení počtu lidí, kteří by se kvůli omezené nabídce vrátili ke kouření klasických cigaret. Výrobci i uživatelé elektronických cigaret rovněž vyjádřili obavy, že by tento krok vedl k úbytku zákazníků a narušení trhu. E-cigarety bez příchutí se podle výrobců téměř neprodávají, což by de facto mohlo znamenat konec jejich podnikání v této oblasti.

Bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se k plánovanému zákazu postavil kriticky. „Elektronické cigarety jsou méně rizikovou alternativou ke klasickým cigaretám a mnoho kuřáků přechází na tyto produkty také díky dostupnosti různých příchutí,“, poznamenal letos v srpnu. 

Diskuse se také soustředí na to, jaké příchutě mají být omezeny. Zatímco někteří, včetně předsedkyně sněmovního výboru Zdenky Němečkové Crkvenjaš (ODS), navrhují regulaci pouze „cukrovinkových“ příchutí, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek připouští, že jejich přesné vymezení může být složité. Válek navíc zdůrazňuje, že omezení příchutí bylo požadováno zdravotními výbory poslanců a senátorů.

„Domluvili jsme se, že se budeme soustředit na omezení příchutí, které jsou nejvíce atraktivní pro mladistvé, jako jsou cukrovinky či žvýkačky, ale celkový zákaz příchutí se pravděpodobně konat nebude,“ vysvětlila Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), předsedkyně parlamentního zdravotnického výboru.

Výrobci také varují, že zákaz příchutí by mohl vést k tomu, že lidé budou hledat své oblíbené produkty na černém trhu, což by mohlo představovat rizika nejen pro zdraví, ale i pro ekonomiku. Přestože ministr Válek uvedl, že by preferoval jednotné evropské řešení této problematiky, aktuálně se pokračuje v diskusi na národní úrovni.

„Jakmile dojde k zákazu, padá veškerá kontrola nad kvalitou výrobků a nad obsahem nikotinu,“ upozorňuje prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička.

Profesorka Eva Králíková z 1. lékařské fakulty UK upozorňuje: „Nelze srovnávat elektronické cigarety s nahřívaným tabákem, který se zahřívá na vyšší teplotu a tím se riziko přibližuje klasickým cigaretám,“ doplňuje Králíková.

Pod tlakem veřejnosti a odborníků ministerstvo zdravotnictví zvažuje úpravy původního návrhu. Na nedávné schůzce mezi ministrem zdravotnictví a koaličními stranami bylo dohodnuto, že se bude hledat kompromisní řešení, které by zohlednilo připomínky zúčastněných stran.

Ministerstvo nyní pokračuje v připomínkovém řízení a zůstává otevřené dalším jednáním. Mezitím se výrobci elektronických cigaret snaží navrhnout vlastní model samoregulace, který by zahrnoval přísná opatření, včetně tvrdých postihů za prodej nezletilým a omezení atraktivity obalů a příchutí.

Konečné rozhodnutí o tom, zda dojde k plošnému zákazu příchutí, nebo se původní návrh upraví, by mělo být přijato v následujících týdnech.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky elektronická cigareta, ministr zdravotnictví, Vlastimil Válek, Jindřich Vobořil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz příchutí e-cigaret – kritika sílí, ministerstvo hledá kompromis  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.