Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Američané jsou rozděleni více než kdy dříve, ukazuje průzkum

Podle nedávného průzkumu agentury Gallup pociťuje rekordních 80 procent dospělých Američanů, že národ je „hluboce rozdělen“ v otázce nejdůležitějších hodnot. Tato čísla potvrzují rostoucí polarizaci společnosti, která podle průzkumů trvá už dvě desetiletí.

Průzkum respondentům nijak nedefinoval, co přesně se myslí pod pojmem „nejdůležitější hodnoty“. Výklad tohoto pojmu byl záměrně ponechán na individuálním vnímání účastníků. Pouze 18 procent dotázaných se domnívá, že Američané jsou v otázce nejdůležitějších hodnot jednotní a ve shodě.

Rostoucí pocit rozdělení se projevuje v dlouhodobých trendech. Již od roku 2004 neustále přibývá lidí, kteří cítí, že je společnost hluboce rozpolcená, zatímco klesá počet těch, kteří věří, že národ je jednotný. V roce 2016, kdy byl průzkum naposledy proveden, 77 procent respondentů uvedlo, že Amerika je hluboce rozdělena. Tento podíl nyní vzrostl na 80 procent. V roce 2012 to bylo 69 procent a v roce 2004 65 procent.

Naopak podíl lidí, kteří věří v jednotu, se postupně snižuje. Od roku 2016 klesl o 3 procentní body, z 21 na současných 18 procent. Pro srovnání, v roce 2012 si myslelo 29 procent respondentů, že jsou Američané jednotní, zatímco v roce 2004 to bylo 34 procent.

Tento trend začal už v roce 1994, kdy 55 procent dotázaných uvedlo, že země je rozdělena, zatímco 39 procent cítilo jednotu. Jediným významným zvratem v těchto trendech byla reakce společnosti po teroristických útocích z 11. září 2001. V listopadu 2001 podíl těch, kteří věřili, že je Amerika hluboce rozdělena, dramaticky klesl o 40 procentních bodů na 24 procent. Naopak podíl těch, kteří cítili jednotu, vzrostl na 74 procent. Tento pocit však vydržel jen krátce – do roku 2004 se názory vrátily k předchozím trendům.

Zajímavé je, že pohledy na rozdělení nebo jednotu často odrážejí politické preference. V roce 2004 po znovuzvolení George W. Bushe za prezidenta uvádělo 48 procent republikánů, že země je jednotná, zatímco pouze 33 procent demokratů souhlasilo. Podobná situace nastala v roce 2016 po zvolení Donalda Trumpa, kdy 31 procent republikánů věřilo v jednotu, zatímco u demokratů to bylo jen 16 procent. Naopak po znovuzvolení Baracka Obamy v roce 2012 bylo 36 procent demokratů přesvědčeno o jednotě země, ale jen 16 procent republikánů mělo stejný názor.

Průzkum se uskutečnil 1. až 20. srpna mezi 1 015 respondenty s chybou měření ±4 procentní body.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DALL-E AI

Štítky průzkum, Amerika, Donald Trump, Kamala Harris

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Američané jsou rozděleni více než kdy dříve, ukazuje průzkum  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.