Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Vládní krize, Bartoš označil Fialův krok za podraz

, aktualizováno před 7 minutami

Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci oznámil, že navrhne prezidentovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z pozice vicepremiéra, místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj ČR ke 30. září. Bartoš označil tento krok za podraz.

„Po projednání analýzy digitálního stavebního řízení na vládě a po ranním rozhovoru jsem nabyl jistotu, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce,“ řekl premiér Petr Fiala.

Digitalizaci stavebního řízení od středy převezme speciální tým, který povede ministr Martin Kupka.  „Martin Kupka se dlouhodobě věnuje stávající podobě digitálního stavebního řízení a má do stiuace nejlepší vhled,“ doplnil Fiala.

Bartoš to označil za podraz

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Vedení Pirátské strany svolalo tiskovou konferenci, kde Bartoš řekl, že koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) začala cestu ke složení vlády s opozičním hnutím ANO. „Byl to podraz, který postrádal základní prvky lidské slušnosti. Ráno se Bartoš s premiérem setkal a o rezignaci nepadlo ani slovo. Premiér nenaznačil, že by se rozhodl vládní jednotu rozbít," řekl Bartoš.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) na tiskové konferenci řekl, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí. Uvedl, že ho to mrzí. 

Na tiskovou konferenci reagoval Fiala na sociální síti X: „Ivan Bartoš si bohužel nebyl dosud schopen připustit, že digitalizace stavebního řízení je v rozkladu. Nebyl ani schopen reagovat na konkrétní dotazy, kdy bude fungovat. Minulou středu jsme projednali na vládě zprávu IT expertů, která byla zdrcující. Dnešní ranní setkání mě definitivně přesvědčilo o tom, že Ivan Bartoš není schopen zjednat nápravu. Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Lasy

Štítky Petr Fiala, Ivan Bartoš, digitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládní krize, Bartoš označil Fialův krok za podraz  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.