Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Premiér Fiala chce odložit evropský emisní systém pro dopravu a vytápění

Předseda vlády Petr Fiala se během poslaneckých interpelací vyslovil pro odložení implementace evropského systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, který by zahrnoval paliva používaná v dopravě a při vytápění budov. Svůj záměr oznámil během odpovědí na interpelace v Poslanecké sněmovně, kde zdůraznil potřebu revize některých závazků Evropské unie v boji proti klimatickým změnám, včetně úprav zákazu spalovacích motorů a některých zemědělských regulací.

„My se budeme snažit, aby tento systém byl odložen, a budu rád, pokud tyto návrhy podpoří i opozice,“ řekl premiér Petr Fiala.

Fiala také uvedl, že Česko získá do roku 2030 víc než 1,2 bilionu korun na úsporná opatření a investice. Zdůraznil, že elektrárny obdrží část emisních povolenek zdarma, což by mělo zabránit zvyšování cen pro spotřebitele.

Opoziční hnutí ANO kritizovalo vládu za snahu vyřadit zavedení systému ETS 2 z návrhu zákona a obvinili ji, že se snaží odpovědnost za jeho implementaci přenést na příští vládu. Premiér Fiala oznámil, že vláda usiluje o odložení systému ETS 2 a bude hledat možnosti jeho revize. Poslanecká sněmovna bude v projednávání novely pokračovat příští týden.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Lasy

Štítky Petr Fiala, doprava, topení, vláda, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Fiala chce odložit evropský emisní systém pro dopravu a vytápění  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.