Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Volební průzkum: Dominuje hnutí ANO, vládu by mohlo udělat s Přísahou a Motoristy

Strana Motoristé sobě se v průzkumu poprvé objevila ve sněmovně. Podle agentury NMS Research by překonala pětiprocentní hranici o 0,5 procentního bodu. Volby by v září suverénně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,1 %. Nedostaly by se strany TOP 09 a Lidovci.

V září by se podle modelu agentury NMS Research do Poslanecké sněmovny při volební účasti 56,3 % dostalo celkem sedm subjektů. Hnutí ANO potvrdilo rostoucí tendenci z posledních dvou měsíců a opět se vrátilo nad hranici 30 %. Až s velkým odstupem na druhém místě je ODS (11,3 %), která se od srpna propadla o 3 p. b..  Mírný pokles podpory zaznamenalo i hnutí STAN (9,2 %) a Piráti (7,8 %). Pokles se naopak zastavil u hnutí SPD, které by v září získalo 7,7 % hlasů.

Nově by se podle průzkumu do sněmovny dostali Motoristé sobě se ziskem 5,5 % hlasů. Je to vůbec poprvé od jejich měření, kdy by ve sněmovních volbách překonali vstupní klauzuli, stejně jako hnutí Přísaha (5,2 %). Autoři volebního modelu ale upozorňují, že z důvodu intervalu spolehlivosti se nejedná o jistotu. I tak by ovšem tyto dvě strany spolu s hnutím ANO při takovém rozložení mandátů byly schopny vytvořit pohodlnou nadpoloviční většinu potřebnou k vytvoření většinové vládní koalice.

Ze současných sněmovních stran by v září neuspěla strana TOP 09, která ovšem se ziskem 4,5 % šanci na setrvání ve sněmovně stále má. Naopak o dost menší šance se zdá mají Lidovci, jejichž potenciální zisk není ve volebním modelu agentury NMS Research zahrnut. 

Mimo dolní komoru se stále nachází Socdem a po úspěchu v evropských volbách v rámci koalice Stačilo! se nedaří návrat ani komunistům. Ti si totiž oproti srpnovému modelu mírně pohoršili, i tak ovšem se ziskem 4,5 % drží reálnou šanci na návrat.

Data byla společností NMS Research sesbírána v období od 3. do 10. září. Průzkumu, který probíhal online v Českém národním panelu, se zúčastnilo 1 297 respondentů. Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR ve věku 18+. Naměřené výsledky se s 95% pravděpodobností nacházejí v intervalu spolehlivosti. Statistická odchylka se u stran s podporou nad 20 % pohybuje +/- 3,3 p. b., u stran s podporou okolo 5 % +/- 1,7 p. b.. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Jan Beránek

Štítky ANO 2011, průzkum, Poslanecká sněmovna ČR, Přísaha, Motoristé, vláda, NMS Research

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební průzkum: Dominuje hnutí ANO, vládu by mohlo udělat s Přísahou a Motoristy  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.