Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Populace Česka mírně roste, může za to migrace

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) populace Česka v roce 2023 vzrostla o 73 tisíc obyvatel díky kladnému migračnímu saldu, byla tak překročena hranice 10,9 milionu obyvatel. Počet sňatků klesl o 12 % a poprvé od roku 2005 se narodilo méně než 100 tisíc dětí. Naděje dožití při narození druhým rokem po sobě rostla.

Na konci roku 2023 mělo Česko více než 10,9 milionu obyvatel, což je poprvé od konce druhé světové války. Přírůstek stěhováním činil 94,7 tisíce osob, přičemž nejvíce přistěhovalých bylo z Ukrajiny, Slovenska a Filipín. V roce 2023 uzavřelo manželství 48,3 tisíce párů, což po nárůstu v roce 2022 značí pokles. Průměrný věk při prvním sňatku vzrostl na 32,7 roku u mužů a 30,6 roku u žen. Rozvedlo se 19,5 tisíce manželství, což je o 2 % méně než v roce 2022.

Nárůst populace v České republice je sice velmi komplexním jevem, ale přináší mimo jiné řadu ekonomických výhod. Především rozšiřuje pracovní sílu a zvyšuje spotřebitelskou základnu, což stimuluje ekonomický růst a poptávku. Větší populace může vést k vyšším daňovým příjmům, přílivům prostředků do důchodového systému a podpoře inovací díky přílivu nových talentů. Zároveň může zvýšit atraktivitu země pro zahraniční investice a podpořit regionální rozvoj. Naopak nevýhodou mohou být vyšší nároky na infrastrukturu a veřejné služby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Česko, migrace, Ukrajina, Slovensko, Filipíny, populace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populace Česka mírně roste, může za to migrace  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.