Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Členové bankovní rady jsou pro další snížení úrokových sazeb

Česká národní banka se připravuje na další snížení úrokových sazeb na konci září. Členové bankovní rady Jan Kubíček a Tomáš Holub podporují snížení o čtvrt procentního bodu, což by mělo podpořit ekonomiku v době pomalejšího růstu.

Kubíček pro Reuters uvedl, že ČNB má prostor ke snížení sazeb, ale zatím se nevyjádřil k tomu, zda by mělo následovat další snížení v listopadu a prosinci.

Tomáš Holub pro agenturu Bloomberg zmínil, že díky ekonomickým faktorům jako pomalejší růst mezd, utlumený růst soukromých výdajů a slabší poptávka po českém exportu se udrží inflace kolem 2% cíle. Mimo to uvolňování ze strany americké centrální banky a Evropské centrální banky zmírní tlak na českou měnu. Toto jsou důvody, proč ČNB může pokračovat ve snižování sazeb. Během dvou zasedání (září, listopad) by se sazby mohly snížit z 4,50 % na 4,00 %.

Holub, který oznámil svůj odchod z bankovní rady po vypršení mandátu v listopadu, zdůraznil důležitost tohoto kroku pro stabilizaci ekonomiky: „Ukončení či přerušení cyklu snižování úrokových sazeb by nyní bylo předčasné. Ekonomika se odráží ode dna, ale jen velmi rozpačitě.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, VitVit

Štítky rada, úroková sazba, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Členové bankovní rady jsou pro další snížení úrokových sazeb  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.