Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

V Česku narůstá počet bankrotů mezi podnikateli

Dle analýzy společnosti CRIF bylo od začátku roku do konce srpna 2024 v Česku vyhlášeno 3 678 bankrotů fyzických osob podnikatelů, což je o 7 % více než ve stejném období minulého roku. Zároveň bylo podáno 3 839 insolvenčních návrhů, což představuje nárůst o 4 %. 

„Od začátku roku evidujeme nárůst počtu bankrotů mezi podnikateli. Zatímco v loňském roce se průměrně dostalo do konkurzu 415 podnikatelů měsíčně, letos dosahuje měsíční průměr 460 bankrotů. Současně také pozorujeme mírný vzestup počtu insolvenčních návrhů oproti loňsku, což naznačuje, že počet bankrotů poroste i ve zbytku roku. Na druhé straně se sice zvyšuje objem úvěrů podnikatelů, avšak jejich platební morálka se zlepšuje, o čemž svědčí pokles podílu nevýkonných úvěrů na jejich objemu v letošním roce,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

První místo v pomyslném žebříčku počtu zbankrotovaných firem za posledních 12 měsíců zabírá Moravskoslezský kraj (709), následuje Praha (638) a Středočeský kraj (556). Naopak nejméně má kraj Vysočina (181) a Karlovarský kraj (189). Avšak Karlovarský kraj naopak vede v míře podnikatelských bankrotů za posledních 12 měsíců (83 bankrotů na 10 000 aktivních subjektů), nejméně ohrožená je v tomto měřítku Praha a Středočeský kraj.

Co se oborů týče, nejvíce bankrotů bylo v posledních 12 měsících vyhlášeno ve stavebnictví, obchodu a zpracovatelském průmyslu. Dlouhodobě jsou nejvíce ohroženi podnikatelé v odvětví dopravy a skladování a stavebnictví, zatímco nejnižší míru bankrotů vykazují odvětví poskytující vzdělávací, zdravotnické a sociální služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mojo AI

Štítky bankrot, Česko, CRIF - Czech Credit Bureau, podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku narůstá počet bankrotů mezi podnikateli  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.