Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Investice, investice a zase investice. Draghi vydal doporučení jak zachránit evropskou ekonomiku

Bývalý italský premiér Mario Draghi dokončil svou zprávu o konkurenceschopnosti EU, kde vyzval Evropskou unii k vytvoření „nové průmyslové strategie“, která by oživila konkurenceschopnost bloku a zajistila tak hospodářský růst.

Podle Draghiho je EU ve srovnání se Spojenými státy a Čínou uvězněna v „statické průmyslové struktuře“ a potřebuje více investic do výzkumu a inovací, čistých energetických technologií a rychlejší rozhodování v oblasti regulace. „Pokud se Evropa nedokáže stát produktivnější, budeme nuceni si vybrat. Nebudeme schopni stát se najednou lídrem v oblasti nových technologií, majákem odpovědnosti za klima a nezávislým hráčem na světové scéně,“ stojí ve zprávě.

Aby EU dosáhla nového ekonomického růstu, je podle Draghiho reportu zapotřebí každoročně investovat 750–800 miliard eur, což odpovídá 4,4–4,7 % hrubého domácího produktu (HDP) EU v roce 2023. Vyzval také k tomu, aby se Evropa zavázala k pravidelnému vydávání společných dluhopisů. Tím by konkurovala Číně a USA. 

Zprávu hodnotí kladně český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL/EPP): „Draghiho zpráva apeluje na 27 unijních států, aby kladly větší důraz na inovace. Chceme zůstat bohatým kontinentem, na němž budou chtít působit evropské, ale i světové firmy. Klíčem k prosperitě je bezpečnost, proto musíme investovat do obranyschopnosti EU," reagoval na sociální síti X. 

Draghi přirovnal rozsah investic a výzev k Marshallovu plánu, který Spojené státy realizovaly po druhé světové válce na obnovu Evropy, aby zdůraznil, jak významná je tato transformace pro budoucí růst Evropské unie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Attili Filippo

Štítky investice, Mario Draghi, Evropská unie, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investice, investice a zase investice. Draghi vydal doporučení jak zachránit evropskou ekonomiku  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.