Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Německá ekonomika stagnuje, Ifo snižuje výhled růstu

Německý Ifo institut revidoval svou předpověď pro vývoj německé ekonomiky. Očekává stagnaci namísto původně predikovaného růstu o 0,4 % pro letošní rok. Podle šéfa ekonomického výzkumu Ifo, Tima Wollmershaeusera, se německá ekonomika nachází ve stagnaci, zatímco jiné země pociťují oživení.

"Německá ekonomika se ocitla v krizi, na kterou mají negativní vliv jak hospodářské, tak strukturální faktory. Po loňském poklesu o 0,3 % bude letos cenově očištěný hrubý domácí produkt pravděpodobně pouze stagnovat," stojí ve zprávě institutu. Pro příští rok Ifo nově předpokládá růst ve výši 0,9 %, což je snížení z původně předpokládaných 1,5 %. Pokud se podíváme ještě dál, institut očekává, že do roku 2026 by hrubý domácí produkt (HDP) mohl vzrůst o 1,5 %.

Inflace, která v loňském roce dosáhla 5,9 %, letos klesá a Ifo předpokládá, že se ustálí na 2,2 %. V následujících letech by měla dále klesat, a to na 2,0 % v roce 2025 a na 1,9 % v roce 2026. I přes pokles inflace se však spotřebitelská poptávka pravděpodobně nezvýší, protože i když lidem roste kupní síla, nevzniká z toho vyšší spotřeba, ale spíše vyšší míra úspor kvůli obavám lidí o budoucnost. Míra úspor stoupla na 11,3 %, což je nad průměrem 10,1 % z období před pandemií.

Ekonomická slabost se promítne i na pracovním trhu, kde by se nezaměstnanost měla zvýšit na 6,0 % v roce 2024 z letošních 5,7 %. V následujících letech se očekává mírný pokles, a to na 5,8 % v roce 2025 a 5,3 % v roce 2026, předpovídá Ifo. Tento vývoj ukazuje na komplikovanou situaci německé ekonomiky, která i přes pozitivní vývoj inflace zůstává v nejisté pozici, a to jak z hlediska zaměstnanosti, tak spotřeby obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ekonomika, inflace, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Německá ekonomika stagnuje, Ifo snižuje výhled růstu  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.