Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Více investic a efektivnější technologie, co vše navrhuje Hospodářská strategie ČR?

Světová ekonomika prochází razantní změnou a Česko na to musí reagovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu 20. srpna dokončilo návrh Hospodářské strategie České republiky a předložilo ho k mezirezortnímu připomínkovému řízení. Tento klíčový dokument by měl určovat směr hospodářské politiky ČR na následujících 10 až 15 let a zaměřuje se na aktuální výzvy, jako jsou demografické změny, klimatická krize, geopolitické posuny a technologická transformace.

Tyto trendy představují pro českou ekonomiku jak rizika, tak i příležitosti, přičemž technologie jako umělá inteligence, digitalizace a Průmysl 4.0 mohou výrazně podpořit hospodářský růst. Se stárnutím populace a klesající porodností jsou však nutné zásadní reformy ve veřejných financích, důchodovém systému a zdravotnictví. Strategie klade důraz na efektivnější využívání veřejných zdrojů a přizpůsobení trhu práce těmto změnám, včetně podpory migrace kvalifikovaných pracovníků, což je zásadní pro zajištění dlouhodobé ekonomické stability země.

Světová ekonomika prochází jednou z největších proměn v historii, ve které hrají výraznou roli dekarbonizace, digitalizace, nástup umělé inteligence či rozvoj elektromobility. Tyto globální trendy představují velkou výzvu, ale také příležitost a my musíme být co nejlépe připraveni ji využít. K tomu je potřeba mít jasnou, propracovanou vizi dalšího rozvoje naší ekonomiky, kterou by měla být právě tato Hospodářská strategie,“ komentuje strategii ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Nedostatečné investice do inovací a výzkumu

Analytické zhodnocení současného stavu české ekonomiky, které tento materiál a jeho autoři poskytují, zdůrazňuje, že česká ekonomika stále zaostává za průměrem EU v ukazatelích HDP na obyvatele a produktivity. Podle této analýzy je zaostávání především důsledkem nedostatečných investic do inovací a výzkumu a vývoje. Experti rovněž upozorňují na závislost na výrobním sektoru, zejména automobilovém průmyslu, což podle jejich hodnocení zvyšuje zranitelnost ekonomiky vůči globálním změnám v dodavatelských řetězcích a průmyslové poptávce.

Podle analýzy zahraniční společnosti sice přinášejí potřebný kapitál a technologie, avšak často s omezenou strategickou autonomií. I přesto, jak studie uvádí, je Česká republika středně inovativní zemí s výrazným růstovým potenciálem, který může být naplněn lepší spoluprací mezi veřejným a soukromým sektorem a vyššími investicemi do výzkumu a vývoje. Autoři však také upozorňují, že nedostatek kvalifikované pracovní síly, i přes nízkou nezaměstnanost, nadále brzdí ekonomický rozvoj, což podle nich vyžaduje větší flexibilitu pracovního trhu a přilákání zahraničních talentů.

Další výzvou je také vysoká materiálová a energetická náročnost české ekonomiky, zejména v kontextu rostoucího globálního tlaku na udržitelnost. Strategie považuje přechod na efektivnější a ekologičtější technologie za klíčový krok, který by mohl přinést významné ekonomické i environmentální výhody. Ačkoli autoři uznávají, že veřejný dluh zůstává relativně nízký, upozorňují na jeho výrazný nárůst od roku 2019. Pro zvýšení konkurenceschopnosti je nezbytné, aby Česká republika kladla důraz na inovace, technologický pokrok a diverzifikaci ekonomiky, a zároveň vytvořila příznivější podnikatelské prostředí pro domácí i zahraniční investory, což by podpořilo investice do sektorů s vyšší přidanou hodnotou.

Ekonomickou strategii Česka řídí Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Úřadem vlády a Ministerstvem financí, přičemž za její realizaci nesou primární odpovědnost jednotlivá ministerstva. Po schválení strategie bude vypracován implementační plán, který bude předložen vládě a bude zahrnovat mechanismy pro monitorování a propojení se sektorovými strategiemi. Tento plán také určí způsoby, jak realizovat opatření, která dosud postrádají konkrétní prováděcí mechanismy. Důležitou součástí bude hodnocení souladu všech národních strategických dokumentů s cíli ekonomické strategie. Implementace strategie bude postupná, zohledňující jak vnitřní opatření, tak vnější vývoj, přičemž aktualizace je plánována na období do pěti let od jejího schválení. Pro koordinaci realizace strategie, přípravu zpráv o pokroku a hodnocení rizik bude zřízena pracovní skupina, která se bude scházet minimálně čtyřikrát ročně. Zprávy o pokroku a hodnocení rizik budou každoročně předkládány Vládnímu výboru pro strategické investice ke schválení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Hospodářská strategie České republiky, ekonomika, Ministerstvo průmyslu a obchodu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více investic a efektivnější technologie, co vše navrhuje Hospodářská strategie ČR?  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.